SVE SLUŽBE SU NA TERENU

FOTO Potraga za nestalim zrakoplovom još uvijek traje! Uvjeti na terenu su izrazito loši, pretražuje se šire područje oko mjesta Broćanac

Josip Granić/Hgss/

Na terenu je već 60 pripadnika HGSS-a iz stanica Karlovac i Ogulin, a u tijeku su pripreme za polazak još tridesetak pripadnika

Potraga za nestalim zrakoplovom tipa Cessna još uvijek je u tijeku, a prvi čovjek HGSS Josip Granić potvrdio je za Večernji list da se pretražuje šire područje oko mjesta Broćanac na šumskom području i da za sada, nažalost, nemaju nikakve nove informacije.

 – Uvjeti na terenu su loši tako da “otežavaju” posao i dronu, no terenu je niz stručnjaka uz pomoć kojih trebali locirati Cessnu – kazao nam je i dodao da su na terenu granična policija, temeljna policija, specijalna policija i HGSS kako bi se što prije “pročešljao” teren.

Neslužbeno se doznaje da je u nestaloj Cessni bilo troje Nijemaca i jedan Hrvat. Valja naglasiti da se radi o malom zrakoplovu koji je bio nekoliko dana u Splitu, od 26. svibnja do danas, i radi se o povratnom letu tog zrakoplovanja koji je, prema neslužbenim infromacijama registriran u Njemačkoj, natrag u Laichegn.

– Uvjeti na terenu su jako loši. Teren pretražuje više od 60 ljudi jer zbog uvjeta ne možemo koristiti helikopter. Trenutno pretražujemo zadnju moguću lokaciju na području Slunja, ali sve je relativno i nastavljamo dalje, rekao je za Dnevnik.hr voditelj smijene u operativno komunikacijskom centru Policijske uprave karlovačke Damir Danilović.

Policija javlja da u potrazi sudjeluju i pripadnici specijalne i interventne policije.

U Facebook grupi za zrakoplovne fotografe i spottere u Hrvatskoj, 9Aero – Croatian Aircraft Spotters, objavljeni su podaci o letu.

– Šire se indikacije – i zasad SAMO indikacije – da je u okolici Slunja pala Cessna. Gledajući FR24, nameće se Reims/Cessna FR182 D-EGLF. Podaci s platforme su isprekidani i zasad još uvijek upitne pouzdanosti, no oni koji su dostupni pokazuju da je zrakoplov letio sjeverno na oko 7,000 ft, te kod Slunja napravio zaokret od 360 stupnjeva koji je završio zabilježenom vertikalnom brzinom od -6,300 stopa u minuti. Podaci se gube na oko 4,500 stopa nadmorske visine. Napominjem, podaci su isprekidani, te su brojevi zapravo screenshot stanja koji ne mora biti indikativan za stvarnu situaciju. Vrijeme u trenutku nestanka (oko 11:20 lokalno) pokazuje kišu, nisku naoblaku i naglo pojačanje snage vjetra iz smjera juga u području pada, piše u objavi.

Ponovimo kako je karlovačka policija izvijestila da je u 11,48 sati zaprimila dojavu da je s radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe u 11,25 sati nestao zrakoplov tipa Cessna 182, na širem slunjskom području koji je letio iz pravca Splita prema Njemačkoj.

Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio OKC MUP-a te HGSS. Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija.

Odmah po dojavi u pretragu područja su se uključila 34 policijska službenika među kojima pripadnici specijalne i interventne policije te 28 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji u pretrazi koriste dron, izvijestila je policija.  Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac koordinira operativnim snagama na terenu. 
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest