GLAS GRAĐANA

Nakon prve godine mandata Mandića ste ocijenili nešto bolje nego županicu Hajdin – evo što im zamjerate, a što primjećujete kao dobro

Srednju ocjenu računali smo "sportskim" sistemom, odnosno eliminacijom najviših i najnižih ocjena, kako bismo dobili realniji prikaz.

Iako je anketa još otvorena, prvih 24 sata obično su najpouzdaniji pokazatelj toga kakvi su njeni rezultati. S vremenom je i broj glasova sve manji pa se može otprilike procijeniti kakve ocjene Karlovčanke i Karlovčani daju gradonačelniku i županici nakon prve godine njihovog mandata.

Kako svaka internet anketa ima svoje očite manjkavosti u obliku pumpanja glasova, odlučili smo srednju ocjenu izračunati na “sportski” način, odnosno koristeći sistem koji se koristi u više ocjenskih sportova, a u kojem se eliminiraju najviše i najniže ocjene. Drugim riječima, eliminirali smo petice i jedinice, čime smo vjerojatno ipak dobili nešto realniji pogled, jer malo tko će s nekom drugom motivacijom dati 2, 3 ili 4. 

Ukupno gledano Mandić je ocijenjen nešto bolje – njegova prosječna ocjena bila bi 2,91 odnosno blizu čvrste trojke, dok je županica Hajdin dobila ocjenu 2,7. Mandić i konkretnije gledano ima najviše upravo trojki (od ocjena koje smo uključili u izračun), dok županica ima najviše dvojki. 

U komentarima se Mandiću i vlastima priznavalo da se nešto napokon radi u gradu i po gradu, ali ukazivalo na to da bez imalo bolje situacije po pitanju uhljebljivanja i korupcije ocjena ne može nikako biti veća od trojke. I zaista je istina da su pokrenuti neki vrlo važni i dugo čekani projekti poput aglomeracije, obnove kina Edison, sanacije vrelovoda, izgradnje obilaznice… ali i to da se svi pribojavaju novog “Borlina” odnosno radova koji će ući u anale nesposobnosti i aljkavosti. Pohvala je bilo i na račun pomoći i susretljivosti prema “malom čovjeku” što jest jedna od boljih Mandićevih osobina, ali i za nedostatak hrabrosti i strasti za grad potrebne gradonačelniku, kako je napisao građanski aktivist Nikola Badovinac, a što je također tvrdnja s kojom bismo se i mi najvećim dijelom složili. Ako kao primjer uzmemo kino, koliko god stoji i da je HDZ odavno trebao riješiti taj problem, stoji i činjenica da je Mandić ipak pokrenuo ono što “filmoljubac” Jelić nije htio ili nije znao i da je obnova Edisona sada praktično gotova stvar – istovremeno, Mandić nije imao bilo snage bilo volje da digne buku među stranačkim kolegama i osigura Karlovcu filmske predstave u Domu Zrinski koje smo, što neki i zaboravljaju, imali sve do 2019. godine kada je MORH drastično poskupio najam i jednostavno onemogućio tvrtki Radar da posluje u svom gradu. Nedostatak prave strasti očituje se i u, primjerice, aktualnom pitanju pothodnika – vjerujemo da će taj problem zaista biti riješen i to relativno brzo, ali je morao i mogao biti riješen i puno prije, no svemu se pristupa previše birokratski, sterilno i sporo. Ponekad je to samo iritantno (pothodnik), a ponekad i tragično (Luščić). 

Ipak, činjenica jest da se sada napokon u gradu nešto i radi, nije sve kao dosad ostajalo na pričama pa bi i naša ocjena bila nekih 2/3, jer složili bismo se i s tvrdnjom da veća ne može biti sve dok je stranačka iskaznica i dalje velika prednost za bilo kakvo radno mjesto u sustavu, pri čemu su ona direktorska i najmanji problem.

Županicu se komentiralo znatno manje, možda i zato jer, kako komentira opet Badovinac – teško je reći što je njen potez, a što Jelićev, za kojeg mnogi smatraju da i dalje vuče konce na županijskoj razini.

Kako ocjenjujete prvih godinu dana ovog mandata gradonačelnika Karlovca Damira Mandića?

 

Kako ocjenjujete prvih godinu dana ovog mandata županice Karlovačke županije Martine Furdek-Hajdin

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest