SURADNJA I NA TOJ RAZINI

Prekogranična suradnja na rijeci Kupi! Potpisan memorandum hrvatskih i slovenskih ribolovaca o potrebi uspostave jedinstvenog režima upravljanja i ribolova

Cilj ovog memoranduma je upozoriti obje zemlje na potrebu provedbe jedinstvenog sporazuma upravljanja ribarstvom s jedinstvenim režimom ribolova na svim granicama rijeka između dviju zemalja, s naglaskom na zaštitu ugroženih vrsta riba.

U slovenskom mjestu Damelju pored rijeke Kupe, potpisan je memorandum o suradnji između ribarskih organizacija Črnomelj, Kočevje i Metlika sa slovenske strane i sportsko-ribolovnih društava Brod iz Broda na Kupi, Kamačnik-Vrbovsko, Mrežnica-Duga Resa i ŠRD Ozalj iz Ozlja sa hrvatske strane.  Potpisnici memoranduma bili su i nadležne organizacije slatkovodnih sportskih ribolovaca obje zemlje – Ribarski savez Slovenije i Hrvatske sportsko-ribolovne unije, kao i javni Institut za ribarstvo Slovenije.

Cilj ovog memoranduma je upozoriti obje zemlje na potrebu provedbe jedinstvenog sporazuma upravljanja ribarstvom s jedinstvenim režimom ribolova na svim granicama rijeka između dviju zemalja, s naglaskom na zaštitu ugroženih vrsta riba.

– Ova otvorena pitanja mogu se dugoročno riješiti samo realizacijom relevantnih međunarodnih dokumenta, kojih nažalost do sada nema. Drugi element memoranduma je obveza potpisnika da usklade razlike između ribolovnih režima, uz jasno pridržavanje svih dosadašnjih prihvaćenih dokumenta o ribolovu na pograničnim dijelovima rijeke Kupe, nakon čega slijedi stroži režim ribolova u obje zemlje, znači onaj koji bolje štiti ribe – izvijestili su iz Ribarskog saveza Slovenije te pojasnili kako slovenski i hrvatski sportski ribari žele dogovoriti ujednačeno upravljanje vodenim svijetom u rijeci, jer ribe i drugi vodeni organizmi ne poznaju državne granice, ali žive u istom staništu. 

Ovom manifestacijom želimo pokazati ribarima da pogranične rijeke nisu mjesto podjele, već veze među ljudima s obje strane granice. U vrijeme sve značajnijih klimatskih promjena, očuvanje flore i faune ne može biti ograničeno nacionalnim granicama, istaknuto je na skupu. 

Prilikom potpisivanja memoranduma ovu ideju u svojim govorima saželi su predsjednik RZS dr. Miroslav Žaberl, predsjednik HŠRS Vladimir Sever i predsjednik RD Črnomelj Bojan Levai, koji je  idejni začetnik, a bio je i domaćin ovog događaja. 

Da potpisani memorandum ne bude samo mrtvo slovo na papiru, zaključeno je kako će se svi potpisnici redovito sastajati svake dvije godine i baviti se svim otvorenim pitanjima ribolovnog upravljanja rijekom Kupom.

Na kraju manifestacije slovenski i hrvatski ribiči zajednički su obavili poribljavanje unošenjem domaće potočne pastrve i mlađi lipljana u Kupu.   

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest