COVID SEZONA

Vrhunac je sezone, Vlada zaboravila spomenuti kako smo najgori u Europi po broju žrtava korone prošlog tjedna – provjerili smo kakvo je stanje u Karlovačkoj županiji

Rezultati našeg zdravstva su porazni i kad se gledaju podaci od početka pandemije do danas

Hrvatska je u zadnjih sedam dana zabilježila najveći broj preminulih od posljedica koronavirusa na milijun stanovnika u Europi. Podaci su to stranice Worldometers koja prati trendove u pandemiji koronavirusa, a na osnovu izvještaja nacionalnih Stožera.

Hrvatska tako ima 24 preminule osobe na milijun stanovnika u posljednjih sedam dana. Slijede ju Italija i BiH s po 16 i 15 preminulih na milijun stanovnika, Grčka i Danska s 14, Velika Britanija s 13, Sjeverna Makedonija, Norveška i Slovenija s 11, dok Njemačka i Srbija imaju po 10 mrtvih na milijun stanovnika.

Treći smo najgori u EU po smrtnosti na milijun stanovnika

Ista stranica prati podatke po nizu parametara, a prema dva Hrvatska stoji posebno loše. Primjerice, od početka pandemije su u Hrvatskoj, opet gledano na milijun stanovnika, preminule 4.062 osobe.

Po tome smo šesti najgori među europskim zemljama. Pet zemalja koje su lošije od nas su Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Mađarska, BiH i Bugarska. Kada bismo gledali samo zemlje koje su u Europskoj uniji, bili bismo treći najgori, odmah nakon Bugarske i Mađarske.

Podaci jasno vidljivi na stranicama Koronavirus.hr

Najveću smrtnost u zadnjih sedam dana imamo i prema podacima stranice Our World in Data. Njihove podatke na svojim stranicama objavljuje i stranica Koronavirus.hr, koja se opisuje kao “službena stranica Vlade za pravodobne i točne Informacije o koronavirusu.”

Među raznim statistikama preuzetima s Our World in Data tu je i ona koja govori o kumulativnom broju smrtnih slučajeva od kovida na milijun ljudi od početka pandemije pa do 11. kolovoza. Kao i na stranicama Worldometers, i tu smo treći u Europi, odmah iza Bugarske i Mađarske, sa 4054,3 ukupno preminulih na milijun stanovnika.

Kakvi smo s novozaraženima?

Ironično, prema broju novih slučajeva ne stojimo tako loše. U zadnjih tjedan dana u Hrvatskoj ih je zabilježeno 6725, po čemu smo 23. zemlja po broju ukupnih slučajeva i 21. po broju slučajeva na milijun stanovnika.

Iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević pojašnjavaju za Telegram da im nisu popunjeni svi kapaciteti za oboljele od koronavirusa. 

– Broj slobodnih mjesta za primitak COVID-19 pozitivnih bolesnika mijenja se na dnevnoj razini ovisno o dinamici primanja i otpuštanja bolesnika, odgovaraju.

KBC Sestre milosrdnice imaju u pogonu jedan covid odjel. 

– U KBC-u Sestre milosrdnice se liječi 20 bolesnika s covid-19 bolesti i onih koji su hospitalizirani zbog drugih stanja ili bolesti, a pozitivni su na SARS-CoV-2 virus. To je smanjenje broja u odnosu na prošli tjedan, 

KBC Zagreb odgovorio da zadnjih dana i tjedana bilježe porast oboljelih pa posljedično i hospitaliziranih Covid bolesnika. 

– Trenutno ih je u KBC-u Zagreb ukupno 78. Postojeći Covid odjeli su gotovo popunjeni, ali smo u svakom trenutku i prostorno i kadrovski pripravni otvoriti dodatne kapacitete ako to bude potrebno, poručili su.

Aktualni podaci iz Karlovačke županije

Na području Karlovačke županije u zadnjih tjedan dana ponovno su aktivni covid odjeli u svim županijskim bolnicama, Općoj bolnici Karlovac, Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa te Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata Ogulin.

Prema zadnjim podacima, na liječenju se trenutno nalazi 24 covid pozitivna pacijenata, u karlovačkoj i ogulinskoj po 11, te u dugoreškoj 2. Od početka epidemije s bolničkog liječenja otpušteno je 2.268 osoba, u bolnicama je preminulo 817 osoba te 49 osoba izvan bolničkog sustava. 

Broj novih slučajeva zaraze u zadnjim tjednima kreće se u rasponu od 50 do 120 dnevno, što više nalikuje podacima iz covid proljeća i jeseni, a ne ljeta. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest