TRADICIONALNO NATJECANJE

Karlovčanka Ivana Tropčić odnijela titulu najspretnije beračice grožđa – nakon dvije godine održano 17. izdanje “Ružice Vinodola”

Osim tiještenja grožđa rukama i nogama, natjecale su se i u drugim disciplinama, poput brzog punjenja brentače vodom, mljevenja kave u starinskim mlincima...

Karlovčanka Ivana Tropčić postala je u subotu u ponoć ovogodišnja 17. “Ružica Vinodola”, donosi Novi list. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću. U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji.

Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i majmarljivija.

Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine. Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola.

Za ovogodišnju “Ružicu Vinodola” natjecale su se kandidatkinje iz Zagreba, Karlovca, Vrbovskog, Zmajevca, Bribira, Rijeke i Novog Vinodolskog.

Foto: Facebook Ružica Vinodola

Osim tiještenja grožđa rukama i nogama, natjecale su se i u drugim disciplinama, poput brzog punjenja brentače vodom, mljevenja kave u starinskim mlincima, izradbi vjenčića od smokava i lovorova lista, čepljenju i etiketiranju boca te otvaranju boca pjenušca.

Prošla “Ružica”, Neva Cuculić iz Škrljeva, izabrana 2019. godine, nosila je krunu, zbog pandemijske stanke u izboru nove laureatkinje, dulje nego što se to očekivalo.

Pobjednici, ovogodišnjoj laureatkinji, Ivani Tropčić iz Karlovca, te njezinim pratiljama – Hani Uremović iz Ledenica i Anamariji Peica Butković iz Novog Vinodolskog – pripadaju i vrijedne nagrade, kao što je sedmodnevno krstarenje Jadranom, ili vikend u Rovinju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest