POSAO ZA INSPEKCIJE?

Na javnoj raspravi proširenje kamenoloma na obali Korane u Bariloviću, mještani tvrde: I u ovakvim gabaritima zagađuje rijeku FOTO

foto čitateljica KAportala

Kako nam kaže čitateljica, tragedija je tim veća što se na istom tom području u okolici kamenoloma planira izgradnja reciklažnog dvorišta za koje su sve relevantne strane izdale odobrenje.


Što se događa u Bariloviću, odnosno zagađuje li se rijeka Korana zbog rada kamenoloma na eksploatacijskom polju uz samu rijeku i što nam donosi najavljeno proširenje kamenoloma?

Prvo bi pitanje vjerojatno trebalo biti upućeno inspekciji zaštite okoliša, a na drugo bi morala odgovoriti javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš koja je upravo u tijeku i trajat će do 20. rujna. Kako nam javljaju i tvrde domaći ljudi, kamenolom već sad devastira okoliš, a zagađenja su i na oko vidljiva, te su u strahu što će donijeti njegovo proširenje.

– Kamenolom prilikom mljevenja kamenog agregata i njegovog deponiranja očigledno ne poštuje ili zanemaruje tehničke uvjete. Oborine ispiru spomenuti kameni agregat i nemale količine kamene prašine  županijskom cestom (koja je u katastrofalnom stanju ) odnosi sve do mosta gdje se sve to slijeva u rijeku Koranu, tvrdi naša čitateljica koja nam je poslala i fotografije, no i zamolila za anonimnost. 

Kako nam kaže, tragedija je tim veća što se na istom tom području u okolici kamenoloma planira izgradnja reciklažnog dvorišta za koje su sve relevantne strane izdale odobrenje.

Karlovačka županija je uputila javni poziv za javnu raspravu, a na internetu je i dostupna dokumentacija, odnosno Studija o utjecaju na okoliš koja je u postupku javne rasprave.

– Zahvat obrađen studijom je eksploatacija tehničko-građevnog kamena na budućem
eksploatacijskom polju “Barilović”. Buduće eksploatacijsko polje formirat će spajanjem utvrđenog/aktivnog eksploatacijskog polja “Barilović” i istražnog prostora “Barilović II”, navodi se u obavijesti Karlovačke županije kao i da se ovdje već odvija eksploatacija temeljem ugovora o koncesiji iz 2017. godine. Investitor u proširenje, kao i koncesionar aktivnog kamenoloma je obrt GMTT Lešćanec vlasnika Marijana Lešćaneca iz Ozlja, navodi se u pozivu.

Naime, trenutno se na eksploatacijskom polju (EP) “Barilović” odvija eksploatacija temeljem Ugovora o koncesiji. EP se nalazi u Karlovačkoj županiji, na području Općine Barilović unutar naselja Barilović i Šćulac, izvan građevinskog područja naselja na površini izdvojene namjene. EP se nalazi na udaljenosti od oko 290 metara zračne linije zapadno od najbližeg građevinskog područja naselja Barilović.

– Zahvat je usklađen s prostornim planovima, te je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 12. studenog prošle godine izdalo Rješenje da je zahvat prihvatljiv za ekološku mrežu te da nije potrebno provesti postupak Glavne ocjene, navodi Karlovačka županija. 

Papirnato nema nikakvih problema da se kamenolom proširi, no naravno treba pratiti i situaciju na terenu. Mještani tvrde da već i ovakav kamenolom nije dobar za okoliš, no kako ima sve potrebne dozvole to bi ipak trebale utvrđivati nadležne inspekcije. Može li se kamena prašina na ovaj način odlijevati u rijeku to je pitanje za njih. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest