SOLARIKA

Karlovac u velikom EU projektu solarizacije – 14 vrtića, škola i hostel u Selcu dobit će solarne panele i sami proizvoditi potrebnu energiju

Novim europskim projektom koji je predstavljen danas ispred Dječeg vrtića Grabrik, trebalo bi biti znatno pojačano korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama kojima je osnivač Grad Karlovac.

Konkretno, projekt “Solarizacija ustanova Grada Karlovca” ili SolariKA uključuje 14 pilot projekata gdje će se u svrhu samoopskrbe izgraditi sunčane elektrane ukupne snage 0,45 megavata. Među tim objektima su karlovački vrtići i osnovne škole i Hostel Karlovac u Selcu.

Projekt se financira iz EGP – financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021. godina u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”, a financiraju ga Island, Lihtenštajn i Norveška putem bespovratnih sredstava EGP i norveških bespovratnih sredstava. Grad Karlovac je nositelj projekta,  a partner je Međunarodna zaklada Energy Farm iz Norveške. Provodit će se 18 mjeseci, do 24. studenog 2023. godine. Ukupna mu je vrijednost 3 milijuna i 358 tisuća kuna ili 447.437 eura, s time da je udio bespovratnih sredstava 85 posto ili 2,8 milijuna kuna. 

Realizacijom ovog projekta ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 456 megavat sati, uz smanjenje emisije CO2 za više od 72 tone na godinu.

SolariKA se provodi pod motom “Zajedno za zelenu konkurentnu i uključivu Hrvatsku”. Postavljanje solarnih panela započet će iduće godine, a to i nije jedini projekt vezan uz sunčevu energiju. Naime, gradonačelnik Mandić podsjetio je i kako će ovih dana biti objavljeni rezultati javnog poziva za male poduzetnike i obrtnike koji su mogli dobiti do 30 tisuća kuna za ugradnju solarnih panela. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest