108 godina tradicije

Na imanju pozatog vinara iz Vrhovca Elvisa Šoštara održana tradicionalna ženska berba – evo koliko je dama danas bralo njegovu frankovku

Kazup.hr

Ovaj ozaljski i vivodinski kraj prepoznat je i na nacionalnoj razini kako po vinogradarskom i vinarskom razvoju tako i po automobilističkom, jer se na navedenom području voze i brzinci poput svjetski poznatog WRC-a


Tradicionalna ženska berba grožđa kod Elvisa Šoštara, vlasnika poznate Vinarije Šoštar na Vrhovcu održana je danas. Ova berba grožđa, konkretno frankovke, poznata je po tome što u berbi sudjeluju samo žene. Tradicija je započela još prije 108 godina, kada je Elvisov pradjed otišao u rat, a na prabaki je ostala zadaća organizirati berbu kako bi se ubrao sav urod. Tako su, sasvim slučajno, u berbi sudjelovale samo žene te se tradicija nastavila sve do danas. Berbu je otvorila županica Martina Furdek-Hajdin.

– Ove godine u berbi grožđa iz vinograda, koji ima 7,5 tisuća trsova frankovke, sudjeluje 35 žena, a berbu je otvorila županica Martina Furdek Hajdin. Tom prigodom, županica je pohvalila Vinariju Šošar koja svojim radom i tradicijom doprinosi gospodarskom i turističkom razvoju ozaljskog kraja, što je prepoznato po manifestaciji “Wine and walk” vikendima. Ovaj ozaljski i vivodinski kraj prepoznat je i na nacionalnoj razini kako po vinogradarskom i vinarskom razvoju tako i po automobilističkom, jer se na navedenom području voze i brzinci poput svjetski poznatog WRC-a – kažu u Županiji.

Unatoč tuči, koja je početkom lipnja ove godine pogodila Vrhovac, županica je naglasila kako, srećom, urod nije uništen, već smanjen. Vlasnik Elvis Šošar zahvalio je svim ženama koje su izdvojile svoje vrijeme i došle na berbu. Kćer Elena je četvrta generacija žena u obitelji Šošar koja sudjeluje u ženskoj berbi grožđa.

Ozaljski i vivodinski vinogradari i vinari svojim radom i kvalitetom svojih proizvoda dali velik doprinos promociji turizma Karlovačke županije. U berbi sudjeluje i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest