Mljevenoj se svinjetini u malim trgovinama zametnuo svaki trag
Domaće vratine i plećke nema, a uvozna je i trgovcima preskupa,
piše Večernji list, navodeći da vladine
limitirane cijene određenih kategorija svinjetine ne
daju rezultate.
Svinjska vratina? Naravno da je imamo, ali bez kosti. Svinjetinu
mljevenu ne držimo, ali možete kupiti miješano mljeveno – mahom
odgovaraju mesari na tržnicama i u trgovačkim lancima, nešto više
od mjesec dana otkako je Vlada odlučila privremeno zauzdati
cijene devet osnovnih namirnica, pa tako i svinjske
vratine s kostima i svinjske lopatice bez kosti na najviše 24,99
kuna, a mljevene svinjetine na 32,99 kuna.
U Agrozelini na utrinskom placu hvale se kako im sada najbolje
ide vratina bez kosti koju prodaju za 50-ak kuna, koliko
je prije stajala ista kategorija s kostima.
Uz cijenu svinjske polovice od 23 kn/kg plus PDV, u
jeftinijoj varijanti, kažu, nisu našli računicu – “ono malo što
se nađe u ponudi brzo ode”. S druge strane, dok se mljevenoj
svinjetini zametnuo svaki trag, naročito u manjim trgovinama koje
nemaju “luksuz” prodaje na pultu, u supermarketima se na akciji
može naći i svinjski but – čak i za 23,99 kn/kg, kojega će odmah
i samljeti, čime je potrošač na mljevenom uštedio i 10-ak od
Vlade zabetoniranih kuna.
Prava ili umjetna nestašica, pitaju se mnogi, s obzirom na to da
su rashladne vitrine i dalje ugodno popunjene drugim kategorijama
i vrstama mesa. No ni u trgovačkim lancima više nema odojka za
24,99 kuna – danas mu je cijena 38,99 kn/kg, mljeveno miješano
meso stoji 39,99, odresci od svinjskog karea 38,99, narezana
svinjetina za gulaš (od obrezaka i “nestale” lopatice) 36,99 kn…,
dok se u mesnicama u kojima se kunu da prodaju samo domaće takva
ponuda cijeni i 30-ak posto skuplje.
Direktor Croatiastočara Branko Bobetić
kaže kako je sve to umnogome posljedica
“sipanja mjera iz rukava”, bez konzultacija Vlade i resornih
ministarstava sa sektorom – i bez stručnih analiza, kojima je
trebalo prethoditi i vrednovanje učinka prvog kruga mjera u
travnju kad je smanjen PDV na niz osnovnih namirnica, piše
novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.