UŽIVANJE U PRIRODI

Planinari PD Dubovac imali sadržajan vikend! Hodalo se po planinarskom putu od Dubovca do Ozlja, najmlađi imali izlet na Klek

Pročitajte osvrt na izlet koji su nam poslali...

Članovi PlaninarskoG društva Dubovac nastavili su tradiciju listopadske hodnje po Dubovačkom planinarskom putu (DPP-u ) puta koji prolazi kroz karlovačko – ozaljsko podbrežje, od Ozlja preko Vodenice ( 538 m ), sv.Križa ( 318 m ), rijeke Dobre i Pl.kuće ” Zvonimir Plevnik ” na Klavariji do Karlovca, a povezuje dva stara grada Dubovac u Karlovcu i stari grad Ozalj.

Trasu puta u dužini od 28 km, 23 planinara je obišlo za 8 sati, uživajući, kao i svake godine dosada, u prekrasnom krajoliku, okupanom jesenskim bojama, prolazeći kroz stara sela s očuvanom arhitekturom starih seoskih kuća, upoznajući se s voćarsko – vinorodnim krajem, posutim zdanjima iz naše starije prošlosti.

U popodnevnim satima upriličeno je prigodno druženje na Kalvariji.

Pročitajte osvrt na izlet koji su nam poslali… 

Istovremeno polaznici Male planinarske škole ” Klinci i klinceze 2022″ subotnji dan su proveli u Ogulinu, zbog Kleka kolijevci hrvatskog planinarstva. U jutarnjim satima posjetili su Zavičajni muzej, razgledali Zbirku Domovinskog rata i Spomen sobu poginulim, umrlim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, Etnografsku zbirku, Spomen sobu Ivane Brlić Mažuranić, Arheološku zbirku, Ćeliju br. 6. Naravno, najduže se zadržali u dvije prostorije s postavom Alpinističke zbirke, koji je bio inspirativan i poticajan pri kasnijem usponu na sam vrh Kleka. Nakon posjeta muzeju uslijedio je i obilazak lokaliteta Đulinog ponora.

Iz Bjelskog 18 školarca i 22 “pratitelja” uputilo se najkraćom ali i najstrmijom stazom prema pl.domu Klek. Neki su po starom običaju ponijeli pokoje drvo za grijanje, neki i građevni materijal. Školarci prate markacije, puni snage. Pred domom smo za nešto više od sat vremena. Kraći odmor, stiglo se rekuperat.

Uzima se oprema i svi kreću prema vrhu, atraktivnom stazom podno stijene Kleka. Uz maksimalni oprez i disciplinu u hodnji, ni gelenderi nisu predstavljali problem ( nekima prvo iskustvo penjanja ) na vrhu su za sat vremena. Nagrada uživanje u pogledu na sve četiri strane svijeta. One koji su prvi put na vrhu Kleka krstio je “velečasni” Vjeko. Refuli vjetra, a na helidromu u dolasku veći broj planinara krate boravak na vrhu.

Zasluženi duži odmor na domu, puni dojmova, dogovor o aktivnostima koje su pred nama.

Iako se pojavljuju i znakovi umora, spust do automobila preletio, izazovi subotnjeg popodneva i večeri, brzinski pozdravi, ah ti automobili.

Šećer na kraju, svi ponosni i sretni da su dio škole i naša Velika šestorka najmlađih, petogodišnjaci koji ne da su se popeli na Klek, nego su na svakom izletu u prvim redovima, od markacije do markacije. Bravo Iva, Klara, Stela Č., Stela N., Ivor, Luka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest