Zbog većih računa za struju - kava je na grijanoj terasi skuplja. Hoće li istim putem i drugi ugostitelji i što kažu kavopije?
Na špici glavna tema – hoće li se ove zime kava piti uz upaljenu
ili ugašenu grijalicu?
“Katastrofa, mislim da bi to trebalo biti normalno i da se ne bi
trebalo naplaćivat”, kaže Zagrepčanka Lucija Letica.
“Mislim, ono – plati pa se grij, ako se nećeš grijat, hajde doma
i grij se o svom trošku”, govori sugrađanka Monika Ivić Pekić.
“Prvenstveno radi pušenja u zatvorenim prostorima, i onda te
dvije kune bi mi spasile odjeću i frizuru, tako da ima smisla”,
kaže Maša Vasiljević iz Zagreba.
Da dodatno naplaćivanje pod grijalicama ima smisla smatraju
brojni ugostitelji. Iako je grijanje u cjenik za sada uvrstio tek
jedan zagrebački, ovakav račun u jeku krize mogao bi se naći i na
drugim stolovima.
“Ne vidim razlog zašto bi mi plaćali te dvije kune, treba se
ugostitelj prilagoditi cijenom”, tvrdi Zagrepčanka Ana Gajić.
“Pa nije mi fer, ali mogu ih razumjet”, govori sugrađanin Ivan
Ilić.
“Meni nikad nije hladno, pa može i bez toga – ali nije u redu, to
treba biti uključeno u cijenu pića”, kaže sugrađanka Mirjana
Sović.
Model da svatko bira hoće li sjediti na otvorenom uz upaljene
grijalice i to dodatno platiti je najbolje rješenje, smatraju u
krovnoj udruzi.
“Donijeli su odluku koja je poštena, prije svega prema onima koji
tu dodatnu uslugu neće koristiti, a svi oni koji budu htjeli
koristiti tu dodatnu uslugu jasno i transparentno i unaprijed su
obaviješteni o kojem se tu ukupnom iznosu plaćanja radi”,
objašnjava tajnik Udruženja ugostitelja Zagreb Ivan Tadić.
Mnogi od njih i dalje rade izračune, ali jedno je sigurno – ista
cijena ove zime neće biti moguća i u lokalu i na terasi.
“Već sad ljudi traže – upalite nam, zima nam je. Ljudi moji
dragi… Nitko od tih ljudi ne sjedi niti doma na terasi, ako mu
je hladno uđe u stan, uđe u kuću. Mislim da je u redu da cijena
na terasi ode gore”, kaže vlasnik ugostiteljskog objekta u
Zagrebu Siniša Matijević.
Jer grijanje otvorenih prostora je, smatraju, nepotrebno
razbacivanje energije.
“Odete na more, plus 40 je vani – ti sjediš na terasi, sunce te
grije i ne možeš reći Dalmatincu: kume, na tvojoj terasi je vruće
i upali klimu. Za grijanje zraka okolo mi nemamo uvjete. Da imamo
ograde, kao što sam vidio u Barceloni gdje imaju napravljene
lijepe terase koje su zatvorene, onda dvije grijalice griju tu
terasu, a ovdje gdje griješ beton i zrak, gdje imaš samo
suncobran – to je puno teže”, govori Matijević.
“Svatko će napraviti ono što mora napraviti i što smatra da je u
njegovom najboljem poslovnom interesu, a vjerujem kada gledamo
cijelu sliku i cijelo ugostiteljstvo, cijelu RH, različite regije
i to neće izazvati nikakve značajnije poremećaje”, kazuje državni
tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.
Osim onih koji bez kave ne mogu, a koju će, po svemu sudeći
uskoro plaćati još više.