OBLJETNICA

Obilježena 31. obljetnica osnivanja 129. brigade Hrvatske vojske – program održan u Zorin domu, u Ozlju odana počast poginulim braniteljima

U Crkvi svetog Vida u Ozlju održana je sveta misa za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jučer je obilježena 31. obljetnica 3. ozaljske bojne 129. brigade Hrvatske vojske. Programu se pridružio i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Ova obljetnica, prilika je za iskazivanje zahvale prvenstveno obiteljima koje su izgubile svoje članove, ali i potvrda da je Hrvatska zaista vodila pravedan, obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat, rekao je Medved.

Županica Martina Furdek-Hajdin je naglasila da smo dužni sjećati se ovih dana i govoriti o istini kako se ona ne bi zaboravila. Naši branitelji, dodaje, položili su svoje živote na Oltar domovine i omogućili nam naš stoljetni san o samostalnoj i nezavisnoj državi. 

Svečanosti su nazočile zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, predstavnici vojske i policije, predsjednik 129. brigade Hrvatske vojske Miroslav Rade, obitelji poginulih branitelja te pripadnici braniteljskih udruga.

Govor je održao i Milan Maleš, brigadir HV sada u miru, zapovjednik 3. bojne 129. brigade HV u Domovinskom ratu, pomoćnik zapovjednika operativne zone Karlovac u Domovinskom ratu te u Oluji zamjenik zapovjednika 137. i zapovjednik 137. domobranske pukovnije.

U Crkvi svetog Vida u Ozlju održana je sveta misa za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je zajedno sa županicom Martinom Furdek Hajdin, gradonačelnicom Lidijom Bošnjak i predstavnikom 3. ozaljske bojne 129. brigade ZNG/HV Lukom Lukežićem obišao prostorije Doma hrvatskih branitelja u Ozlju. 

Udruga pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske u večernjim satima obilježila je 31. obljetnicu ustroja i osnivanja u Zorin domu, gdje je prikazan dokumentarni film o stranim dragovoljcima HV-a u Domovinskom ratu. Nazočne je pozdravio predsjednik Udruge 129. brigade Miroslav Rade: “Ovu obljetnicu posvetit ćemo stranim državljanima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a o njihovim motivima i nemjerljivom doprinosu moći će se doznati u dokumentarnom filmu “1991. Tko je tvoj bližnji?” kojega je režirao Goran Maršalek prema scenariju Tomislava Šulja. I u našoj brigadi je bilo nekoliko stranaca, a jedan od njih, Nijemac po rođenju danas živi u Hrvatskoj i naučio je naš jezik, a također je sudjelovao u snimanju ovog filma”, istaknuo je predsjednik 129. brigade HV-a”.

129. brigada ZNG osnovana 23. listopada 1991. godine te je kroz nju prošlo više od 3.300 pripadnika, od kojih je njih 29 položilo živote na oltar domovine, a 71 pripadnik brigade je teže i lakše ranjen.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest