Od Nove godine – nove cijene. Kilogram kruha plaćat ćemo više od
20 kuna – predviđanja su to najstarijeg i najpoznatijeg
zagrebačkog pekara s više od 50 godina iskustva.
Što manji proizvod, to veća cijena.
“15 kuna pola kilograma kruha će vam sigurno koštati, jer je to
druga izrada. To vam je isto kao bilo koje meso koje
rastrančirate je skuplje nego cijeli komad, isto kao auto –
kupite ga u dijelovima, koliko će vas koštati, da vas glava
boli”, rekao je vlasnik pekarnice u Zagrebu, Miroslav Trajković.
Građane već sada boli glava. U pekarnama jedna kiflica košta
koliko je donedavno stajala cijela štruca kruha.
“Peciva znaju bit po osam kuna, meni to jednostavno nije normalno
i ne shvaćam zašto”, smatra Ana iz Zagreba.
“Tko hoće jest, taj će morat plaćat ili neće jest, ne znam što
reći – ili će sam peći”, rekla je Nevenka.
Visoke cijene rezultat su rata u Ukrajini, skupljih energenata, i
sve veće inflacije.
“Ne možemo govoriti o nerealnom poskupljenju, radi se o realnom
poskupljenju i to poskupljenje nije u dovoljnoj mjeri pratilo
troškove koji su rasli većom stopom od cijena kruha i pekarskih
proizvoda”, objašnjava Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.
U godinu dana cijene kruha skočile za 31 posto, i u pet smo
zemalja s najvećim rastom. Prije nas su samo Mađarska, Litva,
Estonija i Slovačka. Već sada mnogima je preskupo, a bit će još
skuplje.
“Gotovo da nema bilo koje prognoze koja bi danas bila sigurna pa
da možemo reći da će se dogoditi pomak na bolje, uglavnom sve
prognoze idu u smjeru da će doći do rasta cijena”, ističe
Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj
industriji.
Rast kojeg ćemo itekako osjetiti, jer prosječan Hrvat na godinu
pojede 62 kilograma pekarskih proizvoda, a svaki peti koji kupimo
dolazi iz uvoza.
“Pekarskih proizvoda smo samo u prvih sedam mjeseci uvezli više
od 50 tisuća tona, u istom razdoblju lani to je bilo oko 47
tisuća”, potvrdila je Barišić.
“Cijene pšenice su išle čak preko 60 posto, više su cijene
glatkog brašna za 60 posto i oštrog brašna za 30 posto. Samo to
nam pokazuje da cijena kruha, uz sve ostale inpute koji su tu
vezani, ne može biti niža nego što je sada”, kaže Blažić.
Pekar Trajković niže cijene itekako pamti no više ih neće
dočekati na radnom mjestu. Njemu je 75, a pekari 97. Jubilarni
stoti rođendan neće proslaviti, jer 31.12. zauvijek gasi svoju
dobro poznatu krušnu peć.
“Dosta mi je sad toga i preumoran sam. Dosta je bilo, 50 godina
staža – vremena, muke i veselja. Jedanput se mora stat s poslom,
nije sve u poslu”, kazao je Trajković.
Bez puno posla i dobrih plaća kruh će postati luksuz, jer je to
na mjesec 600 kuna.