STARKA

Održan prvi stručni skup pružatelja usluga za osobe starije životne dobi: Umrežavanje svih dionika je potrebno, želimo mijenjati sustav socijalne skrbi

Ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi Marin Piletić očekuje da ovaj po prvi put organiziran stručni aktiv postane praksa i redovita aktivnost i ministarstva, udruge i ostalih dionika

U ponedjeljak, 14. studenog, održan je stručni skup pružatelja socijalnih usluga za starije osobe pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike a inicijator i organizator skupa bila je Udruga “starKA” .

Kako je izvijestila predsjednica udruge Sabina Angelina Latin, cilj skupa bio je upoznati pružatelje usluga za starije osobe s novinama u novom Zakonu o socijalnoj skrbi i Pravilniku o mjerilima za pružanje socijalnih usluga te povezati sve dionike sustava skrbi za starije. 

– U ove dvije godine postojanja i djelovanja  udruge prepoznali smo mnoge probleme u praksi kojima je uzrok upravo izoliranost. Umrežavanje svih dionika i te kako je potrebno ako želimo uistinu mijenjati sustav socijalne skrbi na bolje, rekla je predsjednica udruge “starKA”. 

Ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi Marin Piletić, otvorivši skup, naglasio je potrebu za suradnjom i integriranim pristupom u zaštiti osoba starije životne dobi, naglasivši kako očekuje da ovaj po prvi put organiziran stručni aktiv postane praksa i redovita aktivnost i ministarstva, udruge i ostalih dionika. 

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter  održala je inspirativno predavanje o sadašnjem stanju u zaštiti prava starijih osoba, te prioritetima i potrebama za unapređenjem, osobito u dijelu dugotrajne skrbi i osiguranja dovoljnog kapaciteta smještaja za starije osobe.

Naglasila je i potrebu da se usklade zakonski propisi iz područja rada i zdravstvenog osiguranja sa direktivom Vijeća Europe o usklađivanju privatnog i profesionalnog života, kako bi se omogućilo članovima obitelji da na primjeren način brinu o starijim članovima kojima je potrebna pomoć i njega.

Udruga starKA je na skupu iznijela i prijedloge za daljnje poboljšanje sustava socijalne skrbi temeljene na premisi– socijalne usluge moraju biti dostupne, kvalitetne i priuštive. Istaknuta je potreba za kategorizacijom domova,  osiguranjem smještajnih kapaciteta za dugotrajnu skrb, te usklađivanjem zakona i podzakonskih akata sa potrebama koje proizlaze iz svakodnevnog postupanja u praksi kako bi se osigurala kvalitetna skrb za one koji su u potrebi. 

– Međusobna suradnja i izrada jasnih smjernica u postupanju sustava socijalne skrbi i zdravstva u pružanju usluga građanima starije životne dobi, jedan je od prioriteta u skrbi za starije osobe, napomenuli su iz Udruge. 

Osim pružatelja usluga i predstavnika ministarstva, skupu su nazočili predstavnici saborski zastupnici Nada Murganić, Silvano Hrelja, Maja Grba-Bujević, predstavnici županijskih ureda koji izdaju licencije za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Vlasta Vučevac te predstavnici pružatelja usluga za starije osobe. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest