IDEMO VATRENI!

Karlovačka zastava u Dohi! Tomislav nam donosi atmosferu uoči utakmice s Brazilom: Domaćini su odlični, a hrvatske navijačice najzgodnije! Danas idemo na pobjedu!

Na Souq Waqifu se sastaju navijači svih reprezentacija, slikamo se, pozdravljamo, čestitamo jedni drugima i zaželimo sreću u budućim utakmicama. Rivalstva, dok utakmica ne počne, nema. Svi smo sa istim ciljem u Dohi, podržati svoju reprezentaciju.

Dijeli nas nešto više od osam sati prije odlučujuće utakmice osmine finala svjetskog nogometnog prvenstva u Qataru, a Tomislav Tomas iz Karlovca s ostatkom ekipe hrvatskih navijača bodri Vatrene na tribinama od samog početka prvenstva.

Ovo mu je treće svjetsko u njegovoj navijačkoj karijeri. Do sada je bio 2006. u Njemačkoj i 2018. u Rusiji, a zastava karlovačkog grba nije izostala ni ovog puta s trbina, na što ponos nije skrivao ni gradonačelnik Damir Mandić.

Inače, Tomislav je i osnivač udruge navijača Iznad svih, koja je osnovana prije dvije godine s ciljem okupljanja i druženja svih hrvatskih navijača neovisno o sportu o kojem se radi te promicanja i razvitka ukupnosti opće prihvaćenih vrijednosti sporta i sportske kulture kod navijača.

Kaže, kako razlike u organizaciji ovog prvenstva u odnosu na prethodna ima.

– Prvenstveno, razmak između dva najudaljenija stadiona cca sat vremena. A sve je povezano metroom i shuttle busevima, koji vas dopeljaju doslovno pred stadion. Iskreno, uopće nemamo osjećaj da pratimo prvenstvo u 12.-tom mjesecu. Ovdje je trenutno 25-28 stupnjeva.

Dodaje kako je ovo po njegovoj procjeni, najbolje organizirano prvenstvo na kojem je bio. 

– Maksimalna susretljivost svih iz organizacije, od metroa pa sve do trgovina i samog stadiona. Na Souq Waqifu se sastaju navijači svih reprezentacija, slikamo se, pozdravljamo, čestitamo jedni drugima i zaželimo sreću u budućim utakmicama. Rivalstva, dok utakmica ne počne, nema, svi smo sa istim ciljem u Dohi, podržati svoju reprezentaciju. 

Što se tiče atmosfere, Tomislav ističe kako hrvatskih navijača ima malo, cca 1500 po utakmici. 

– Sada za Brazil se očekuje malo veći broj jer koliko pratimo, spremaju se charter letovi za Dohu. Iskreno, bit će teško protiv Brazilaca, kako na terenu, tako i na tribini. Reprezentacija Brazila ima veliku i mnogobrojnu podršku svojih navijača na ovom prvenstvu.

No bez obzira Tomislav je siguran – nitko ne može zapaliti atmosferu na tribinama niti ikome tako dobro stoje kockice kao hrvatskima navijačicama. 

– Hrvatske navijačice su uvijek najzgodnije te spremne navijati od prve do zadnje minute!

Naravno, navijanja ni nogometa nema bez dobrog piva, pa ni u Kataru.  

– Piva u ponudi ima u određenim kafićima te na Fan Festivalu, a cijena joj se kreće od 45 do 65 QAR (katarski rial), što je 90-130 kuna za pola litre. Što se tiče života u Qataru, cijena hrane u trgovinama je otprilike slična kao i u Hrvatskoj. Naravno, postoje i restorani, i ponuda je stvarno raznovrsna. Jedino što oni vole malo začinjeniju hranu, pa smo obično ili u KFCu ili u McDonaldsu. Nas petorica, smješteni smo u apartmanu sa tri sobe, tri kupaonice, kuhinjom i dnevnim boravkom, tako da je  smještaj stvarno odličan.

U redovima hrvatskih navijača u Dohi prognoze za današnju utakmicu s Brazilom su optimistične. 

– Dovoljna nam je pobjeda 1:0, ali onda idemo do kraja i moramo produživati boravak, ali to je najmanja briga. 

Sljedeće svjetsko prvenstvo u nogometu bit će na američkom kontinentu. Je su li karte već spremne Tomislav nam odgovara kako prvo treba otići na Euro 2024. koje je u Njemačkoj i najavljuju kako će Hrvatska tamo imati ogromnu podršku. 

– Ali, budemo i 2026. isplanirali, kada dođe vrijeme za to, i naravno ako se plasiramo. Ne treba trčati pred rudo, dodaje Tomislav. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest