STARA TRADICIJA

Kome je bakalar na Badnjak preskup, dobra je i svježa riba. Trgovci se kunu da nisu poskupili

Pixabay.com

Za izabrati se može po svačijem ukusu – lignje, škarpine, raže, fileti velike tune..cijeli morski svijet ponuđen je kupcima

Nema Badnjaka bez ribe, pa su mnogi žurili na ribarnice. Iako su
cijene paprene – i u priobalju i na kontinentu, gužva. Na
ribarnicama je danas najveća gužva u cijeloj godini. Za Badnjak
se tradicionalno jede riba, a izbor ovisi o dubini džepa, ali i o
ukusima ukućana.

”Imam ja ribe kući, ali samo sam mola zbog djece, nema kosti.
Imam orada, ima rižota, sipe”, rekao je Ljubomir Alić iz
Poličnika.

”Imam orade i brancine, to je za sutra. I bakalar, po
dalmatinski s krumpirima”, rekla je Vesela Mihić s Dugog otoka.

”Za one koji ne jedu pravu ribu, kupio sam tri gluhe ribe. Gluha
riba je s uzgajališta, a ona prava je prava”, pojasnio je
Zvonimir Rapan iz Zadra.

A izabrati se može po svačijem ukusu – lignje, škarpine, raže,
fileti velike tune..cijeli morski svijet ponuđen je kupcima.

Morski pas i orade po 70, brancini 80, girice 60 kuna…Trgovci
tvrde da su cijene iste kao i lani

”Veliki je izbor, ali ljudi se uglavnom pripreme ranije za
Badnji. Najviše se traži lignja, sipa i tako te stvari, a toga
najmanje ima. Evo ima ponude mola, trlja, spustili smo cijene.
Muž je ribar tako da prodajemo svoju ribu, tako da cijene nisam
digla”, izjavila je Suzana Mikulić, trgovkinja ribom iz Bibinja.

I na kontinentu su cijene slične ili iste kao i lani. Na
ribarnici na zagrebačkom Dolcu srdele po 30, trlje po 40, sipa
140 kuna kao i divlje orade.

”Ove dane prije Badnjaka najtraženije su hobotnica, lignja, tako
neke stvari, krupnija riba. Danas tu imamo puno srdele, pa zato
puno ljudi čeka”, kazao je Antonio Ivčić, trgovac ribom iz
Novigrada.

”Čak su hobotnice lani bile 140, a ove je godine 130 kuna.
Jedino je srdela po 30 kuna, a lani je bila po 20”, rekao je
Antonio Faflja, trgovac ribom s Raba.

U širokoj paleti ponude najbolje se prodaje najjeftinija, ali i
najskuplja riba. Za Badnjak se obično ne štedi.

”Nekakvog šampjera ili neke oborite ribe ako se nađe, škampa”,
izjavio je Ivo Radman iz Zagreba.

”Bakalar i hobotnicu. Pa nisu baš jako niske cijene. Uvijek je
bila skupa riba”, komentirao je Damir Mihat iz Zagreba.

”Moramo živjeti. Preživjet ćemo i ovaj Božić i Novu godinu.
Možda na godinu bude bolje. Moramo biti optimistični”, rekla je
Snježana Sučević iz Siska.

Za one kojima je bakalar preskup, svježa riba itekako je dobra
zamjena.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest