PREGLED GODINE

2022. na četiri rijeke (1/2): Pandemijske mjere, gospodarstvo u “zlatnoj sredini” i poskupljenja – povratak manifestacija i kopanje na sve strane

Po gradu su u tijeku brojni dugo potrebni i očekivani radovi, no u njima je bilo i još uvijek je i podosta nelogičnosti, ponekad i trapavosti.

Kada stavimo sve na jedno mjesto – godina iza nas zapravo je bila sasvim u redu. Postizani su lijepi uspjesi na području kulture, evidentno je dizanje donedavno potpuno uspavanog karlovačkog sporta, grad je nakon pandemije itekako živnuo i bilo je zaista dosta vrijednih događanja, veselilo nas je da se puno sadi, a ono što je možda i najvažnije napokon se i – radi. Po gradu su u tijeku brojni dugo potrebni i očekivani radovi (obilaznica, Edison, Aglomeracija, rekonstrukcija vrelovodne mreže…), no tu je i minus, jer u njima je bilo i još uvijek je i podosta nelogičnosti, ponekad i trapavosti, a već uobičajeno kašnjenje da i ne spominjemo. 

A, jednako onako kako s vremenom lijepe uspomene potiskuju ružne, tako u prvi mah dominiraju one manje lijepe – pa, iako smo zaista imali čime se ponositi u ovoj godini, zasad ćemo je najintenzivnije pamtiti po izvjesnom ljubitelju armature. No, on će na red doći tek u drugom dijelu pregleda…

SIJEČANJ 

1. U Novu godinu ušli smo i dalje opterećeni pandemijom koronavirusa – javni doček je otkazan, no radile su ugostiteljske kućice na Adventu, a upriličen je i vatromet.
3. Prošlu godinu zatvorili smo državnom nagradom Glazbenoj školi, a ovu je otvorila državna nagrada Dramskom studiju Zorin doma za trajan doprinos razvoju kazališnog odgoja u Hrvatskoj.
6. Od zime ni “Z” – Hrvatsku pogodio novi val toplog vremena, a Karlovac je sa 19 stupnjeva najtopliji u Hrvatskoj.
10. Nove stroge pandemijske mjere – ograničavaju se okupljanja, maske su obavezne u crkvama, kazalištima, na utakmicama u dvorani…
13. U konkurenciji 45 hrvatskih adventa – karlovački osvojio vrlo dobro sedmo mjesto.
15. Prvi rezultati popisa stanovništva pokazuju katastrofalne gubitke stanovništva – Hrvatska ima manje od 4 milijuna, a Karlovac manje od 50 tisuća stanovnika, iako ostaje osmi hrvatski grad po veličini.
17. Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije vraća se najljepša gradska zimska tradicija koju dosad nije zaustavljao niti rat – Zimska likovna kolonija ZILIK
20. Šokantna vijest uznemirila građane – zbog nekoliko optužbi za seksualno zlostavljanje priveden poznati karlovački taekwondo trener.
21. Proglašeni najbolji sportaši i sportašice grada – to su Bruno Belčić, Petra Furač, bejzbolaši i odbojkašice.
27. Pandemija bukti – Hrvatska druga najgora u svijetu po broju umrlih u tjedan dana, a Karlovačka županija među gorima u Hrvatskoj.

VELJAČA

2. Poluprazna ili polupuna čaša? HGK objavio gospodarski indeks rejting županija: Karlovačka je na 11. mjestu od 21 županije (+Grad Zagreb)
9. COVID utjecao i na sve dulje liste čekanja u bolnicama – u karlovačkoj se na operaciju katarakte čeka punih godinu dana, tek nešto manje na ultrazvuk dojke!
11. Karlovčanin, preč. Almir Pehlić, imenovan prvim kanonikom Protestantske crkve u Republici Hrvatskoj.
12. Golemo priznanje – Krunoslav Karin postao predsjednik Europske baseball i softball federacije!
17. Mirnu veljaču remeti COVID – u jednom danu umrlo šest naših sugrađana, na liječenju ih je čak 303!
24. Zbog pandemije nema ni fašničkih svečanosti, ali maškare su ipak “preuzele vlast” i građanima podijelile krafne, ali i novi broj “Fašničkog ričeta”.
28.  Zasađen novi drvored za još zeleniji Karlovac! 36 mladih stabala ukrašavat će šetnicu kod atletske staze na Korani.

OŽUJAK

3.  Među 30 najvećih hrvatskih gradova, pokazuju podaci, Karlovac je među onima s najmanjim prirezom od onih koji ga imaju – no, sedam ga je potpuno ukinulo.
7. Svijet je već dva tjedna u šoku zbog ruske agresije na Ukrajinu – prve ukrajinske izbjeglice dolaze i u Karlovac, zasad u privatnom aranžmanu.
16. Razmišlja se i o ovom!  Niti jedno atomsko sklonište u Karlovačkoj županiji nije adekvatno za prihvat ljudi, ali relativno brzo mogu biti stavljena u funkciju.
17. Mihael Marić iz karlovačkog TUŠ-a pobjednik regionalnog natjecanja World Skills u ugostiteljskom posluživanju.
21. Stanovnici Turnja revoltirani zbog kašnjenja radova na obilaznici – ipak, prihvatili obećanja da će sve biti gotovo do kraja godine.
23. Kreće veliki projekt obnove vrelovoda Gradske toplane vrijedan 133 milijuna kuna – projektu palac gore, ali izvedba će tokom godine, posebno zime, izluđivati mnoge zbog čestih kvarova.
27. Tisuće Karlovčana uživale u Quattro River Rallyju koji je i najava svjetskog automobilističkog spektakla u travnju.
30. U dvorišnom prostoru Muzeja otvoren prvi karlovački lapidarij – prostorom dominira iznimno vrijedna rimska stela iz doba antike.

TRAVANJ

1. Nažalost, nije prvoaprilska šala – od danas skuplje plaćamo vodu, struju i plin.
5. 31 godinu nakon rata u Karlovačkoj županiji još je 38 četvornih kilometara pod minama, pokazuju procjene.
7. Napokon kraj strogih mjera – ukidaju se brojna ograničenja i COVID potvrde, maske se moraju nositi samo u zdravstvenim ustanovama.
11.  Sjajni mladi glazbenici – četiri prve nagrade učenicima Glazbene škole Karlovac, dvije s najboljim rezutatima u Hrvatskoj!
12. Novi sustav naplate parkinga na Tržnici doveo do kaosa, brojni građani ljuti, a direktor im poručuje da nije on kriv što se ne znaju njime služiti.
–  Karlovac dobio zanimljivi novi turistički proizvod – povijesne plovidbe Žitnom lađom po Kupi u duhu davnih lađara, uz tradicionalna jela i pića.
– Brisanje županijske Razvojne agencije s “liste srama” Porezne uprave platit će porezni obveznici.
15. Gimnazijalka Nika Vitas i Lana Radujković iz OŠ Grabrik državne prvakinje iz povijesti!
16. Stanogradnja je u Karlovcu procvala unatoč pandemiji i divljanju cijena! Četiri stambene zgrade u izgradnji, nove se planiraju na drugim lokacijama.
20. Konačno kreće obnova parkirališta preko puta Gimnazije na Rakovcu – najskuplje parkiralište u gradu bit će digitalno i zeleno, ali i po mnogima nerazumno skupo.
22. World Rally Championship ponovno i na našim stazama! Deseci tisuća navijača oduševljeno prate svjetske rally asove.
25.  I službeno je završen! Most u Gornjem Pokupju dobio uporabnu dozvolu – jedva su ga dočekali svi koji putuju, ponajviše gospodarstvenici.
27. U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi obučava se jedini razred meteoroloških tehničara u Hrvatskoj – dobili su i vrijedan studio za prognozu.
29.  Atraktivnom svjetlosnom predstavom “Fortitude” na Starom gradu Dubovca počela 1. Noć tvrđava.

SVIBANJ

1. Građani ogorčeni jer nema tradicionalne prvosvibanjske biciklijade. Sindikat totalno nezainteresiran, Grad obećao da će naredne godine on uskočiti u organizaciju.
3. Tragedija, srećom bez najgorih posljedica – kraj vojarne Luščić automobil naletio na dijete u jednoj od najopasnijih prometnica u gradu.
5. Maksim Stanković Šprajc iz OŠ Dubovac državni prvak u kategoriji “Robotsko spašavanje žrtve”.
11. Posljedice lockdowna?  Školama hara hepatitis A, populacijom rotavirus: Ovo je najveća epidemija u zadnjih 30-tak godina.
12. Dramatičan slučaj vršnjačkog nasilja OŠ Grabrik uznemirio građane, a još više zataškavanje koje je pokušala provesti škola.
– Neki drugi za to vrijeme briljiraju: karlovačkim školama čak pet prvih nagrada na državnom GLOBE natjecanju
13. U Hrvatskoj goruća tema “priziv savjesti” ginekologa oko pobačaja – u Karlovcu problema nema, od 14 liječnika samo ih jedan ne izvodi.
– Jana Rožić iz MIOŠ-a prvakinja države u soboslikarstvu.
19. Muče nas – vrane! Izuzetno su se namnožile i prijete drugim vrstama, ponegdje i građanima.
22.  Bivša ravnateljica Gradske knjižnice I.G.Kovačić osuđena na 10 mjeseci zatvora – nezakonito povećala plaće djelatnicama, kazna preinačena u rad za opće dobro.
23. Karlovčanka Antonela Zvonković proglašena za miss simpatičnosti na izboru za Miss Universe Hrvatska.
26. Nova manifestacija oduševila Karlovčane! Održan 1. InPut lutkarski festival, grad pretvoren u veliku lutkarsku pozornicu.
28. Karlovac domaćin trodnevnog okupljanja hrvatskih kvizaša – tradicionalni Zimko ove godine zbog pandemije održan u proljeće.

LIPANJ

1. Još jednom otvara se pitanje pothodnika koji je u užasnom stanju, Grad opet najavljuje obnovu, no do kraja godine vrlo je malo učinjeno.
2. Veliko nevrijeme pogodilo Karlovac i okolicu – oluja čupala stabla i poplavila ulice.
3.  Aleja šahtova ne prestaje “oduševljavati” Borlinčane! Rupe zjape nepokrivene, graditeljska rješenja opasna su za pješake i sve sudionike u prometu.
4. “Klasika u parku” opet oduševila mnogobrojne Karlovčane i najavila brojna ljetna zbivanja – perivoj pretvoren u prekrasnu glazbenu pozornicu.
10.  Svjetska utrka! Marokanac Hicham Sigueni pobjednik 10. Karlovačkog Cenera, Kenijka Moseti srušila rekord za gotovo minutu i pol!
16. Nova snažna oluja prohujala karlovačkim područjem i nanijela nove materijalne štete.
18. Svjetski borilački spektakl FNC#6 oduševio Karlovčane – sve okončano atraktivnim ponoćnim nokautom u borbi večeri.
23. Ivanjskim krijesovima počelo Zvjezdano ljeto – u tri tjedna stotinjak događanja, u centru pažnje Međunarodni festival folklora, Open Air Tribute festival…
– Predstavljena treća knjiga Danka Plevnika o Karlovcu i Karlovčanima “Svijet Karlovca – Treći dum – Karlovačka trilogija”.
25.  Tužiteljstvo istražuje malverzacije teške 2,7 milijuna kn u Karlovačkoj banci, osumnjičena bivša uprava.
26. Karlovac domaćin prvenstva Hrvatske u atletici – svjetske zvijezde Filip Mihaljević i Sara Kolak u prvom planu, domaćinu zlato donio Bruno Belčić!
28. Vrhunac prvog toplotnog vala u godini – u Karlovcu +37 u hladu!
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest