rast

Dosta dobri turistički rezultati Karlovačke županije za 2022. godinu: Za više od 30 posto je bolja od godine prije, ali još dosta daleko od rekordne 2019.

RTZ Karlovačke županije

Nakon Zagreba, i dalje držimo laskavu titulu najposjećenije kontinentalne destinacije

Turizam Karlovačke županije bilježi sjajne rezultate u prošloj godinu u odnosu na godinu prije. Kako javljaju iz Regionalne Turističke zajednice Karlovačke županije u 2022. godini bilježimo 293.474 dolazaka, odnosno 559.442 noćenja, što je povećanje u dolascima za 32 posto, odnosno 36 posto u noćenjima u odnosi na 2021. godinu. No, valja imati na umu da je 2021. još uvijek bila pandemijska, pa i nije neka referentna godina za statistike. Valja se zato vratiti u 2019. godinu, jer za njom zaostajemo prilično, 72.450 dolazaka i 78.314 noćenja.

– Netom završena 2022. godina bila je vrlo uspješna u pogledu broja dolazaka i noćenja, ali i što je još bitnije potrošnje turista u Karlovačkoj županiji. S preko 32% više turista i 36% više noćenja možemo biti zadovoljni, pogotovo u kontekstu povećanja dužine boravka po dolasku s obzirom da noćenja rastu po većoj stopi nego dolasci. Najveći rast turističkog prometa ostvarile su turistička zajednica područja Plitvičke doline i turističke zajednice gradova Slunja i Karlovca što dovoljno govori o značaju Plitvičkih jezera i Rastoka u komercijalizaciji turističkih sadržaja u Karlovačkoj županiji kao turističkoj destinaciji, kaže direktor Regionalne TZKŽ Željko Fanjak.

Predsezona je bila izuzetno dobra te smo u ožujku, travnju i svibnju zabilježili više nego dvostruko veći broj noćenja u odnosu na prethodnu 2021. godinu (216%) koja je također bila dobra u tom pogledu. Također, mjesec prosinac se u posezoni izdvojio s preko 23% više noćenja u odnosu na godinu ranije. Ukoliko te brojke stavimo u korelaciju s kalendarom manifestacija možemo vidjeti jasnu poveznicu i razloge koji su doveli do povećanja turističkog prometa poput održanih TOP događanja WRC Croatia, Dani piva, Quattro River Rally, Mo:dem festival, Štrudlafest, Ogulinski festival bajke, Zvjezdano ljeto, brojni adventi i druge turističke manifestacije koje su održane tijekom 2022. godine.

– Nakon promjene strukture gostiju uslijed pandemije, uslijed koje su domaći gosti dominirali po broju dolazaka, Nijemci su ponovno naši najbrojniji gosti. Značajno povećanje broja dolazaka ostvarili su i Nizozemci, kao naši mnogobrojni gosti u kampovima, te Talijani, Poljaci i Francuzi koji su zajedno kompenzirali potpuni izostanak turista s istočno-azijskih emitivnih tržišta, navodi Fanjak.

Posebno ističe da su hoteli na području Karlovačke županije premašili brojku od 100.000 noćenja što je povećanje od preko 40% u odnosu na godinu ranije. Ti sjajni podaci daju nadu da će se turizam i dalje sustavno razvijati te da ćemo dosegnuti ciljeve iz Strategije razvoja turizma Karlovačke županije do 2025. godine.

I dalje najveći broj noćenja generira obiteljski smještaj, preko 208 tisuća noćenja, dok su na drugom mjestu kampovi s gotovo 152 tisuće noćenja. Ukupan broj kreveta nije se značajnije mijenjao no očekujemo eksponencijalni rast broja smještajnih kapaciteta u nadolazećim godinama zbog brojnih investicijskih projekata za koje se nadamo da će biti realizirani uz pomoć Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kojeg provodi resorno Ministarstvo turizma i sporta.

Cikloturista je bilo najviše u prvom dijelu godine što vidimo prema podacima dobivenima od postavljenih brojača biciklista i to nas posebno veseli da polako dolazi do disperzije turističkih dolazaka na pred i posezonu. Ove godine očekujemo da bi se biciklistička utrka CRO RACE ponovno mogla održati na području Karlovačke županije krajem rujna što će zasigurno dati određen doprinos u pogledu međunarodne prepoznatljivosti Karlovačke županije kao destinacije aktivnog odmora. Vrijedi spomenuti da smo tijekom 2022. godine nastavili sa standardizacijom cikloturističkih smještajnih kapaciteta, kao aktivnost koju smo pokrenuli 2019. godine, u okviru koje je dodijeljeno 9 novih oznaka Cyclist Welcome s tri, četiri i pet razina kvalitete smještaja.

– Krajem ovog mjeseca očekuje nas otvorenje novog turističkog sadržaja na području Rakovice – Centar podzemne baštine ˝Speleon˝ a nešto kasnije i Nikola Tesla Experience Centra koji će dodatno oplemeniti turističku ponudu u destinaciji kaže direktor Fanjak.

Poslije Zagreba kao centra svih zbivanja i glavnog grada RH, Karlovačka županija ponovno je ostvarila najveći turistički promet u kontinentalnom dijelu Hrvatske i na tome posebno čestitam svim djelatnicima u turizmu Karlovačke županije, naglašava on.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest