TKO BI TO MOGAO BITI?

Tko će zamijeniti Bačića na mjestu šefa HDZ-ovih zastupnika? U igri nekoliko imena, pa i jedne zastupnice iz Karlovačke županije

Patrik Macek/PIXSELL

Njihov je problem skromniji parlamentarni staž te malen utjecaj u njihovim stranačkim organizacijama

Nakon što je Branko Bačić prestao obnašati dužnost ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, u tijeku su konzultacije o novom predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, piše Jutarnji list.

Iako još nije donesena konačna odluka, najvjerojatnije je da će vođenje HDZ- ovog kluba preuzeti bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, doznaje Jutarnji.

U prilog mu ide činjenica da ima dug stranački staž, zapravo od samog osnutka HDZ-a, te iskustvo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Trenutno je predsjednik najvažnijeg saborskog odbora – Odbora za Ustav, Poslovnik ipolitički sustav.

Bošnjaković je prvi puta izabran za saborskog zastupnika na parlamentarnim izborima u prosincu 2003. godine i od tada osvaja mandat na svakim izborima.

Imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa 2008. , a u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, bio je ministar pravosuđa.

Osim toga, obavljao je i visoke stranačke dužnosti, a s iskustvom u području ustavno pravnog uređenja, bez problema bi mogao voditi HDZ-ovu saborsku inicijativu za promjene Ustava.

S inicijativom bi se uredilo pitanje referenduma, ali i izmjene Zakona o izbornim jedinicama, odnosno moguće promjene u izbornom sustavu kojih s HDZ tek treba primiti.

Izvori iz vrha HDZ-a rekli su da je Bošnjaković u kombinaciji za novog predsjednika Kluba HDZ-a, ali tu se našlo još nekoliko imena kao što su Marija Jelkovac i Damir Habijan. Njihov je problem skromniji parlamentarni staž te malen utjecaj u njihovim stranačkim organizacijama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest