UPALJEN METOALARM

Snijeg stvara probleme: Krenuo je padati i u Karlovcu gdje su na snazi i izvanredne mjere obrane od poplava

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vodostaj Kupe u Karlovcu u 11 sati iznosio je 747 cm, a vodostaj Korane 752 cm

Stigla je najavljivana promjena vremena, snijeg je počeo padati i na karlovačkom području gdje su zbog visokog vodostaja na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Na području Karlovca zatvoreno je nekoliko cesta, a u prigradskom naselju Turanj prepumpava se voda preko nasipa kako ne bi poplavila kuće. Vodostaj Kupe u Karlovcu u 11 sati iznosio je 747 cm, a vodostaj Korane 752 cm. 

Velik problemi u prometu

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i Dalmaciji i obrnuto (zimski su uvjeti u Gorskom kotaru i Lici), javlja HAK.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Bosiljevo II i Maslenica i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica te državne ceste kroz Gorski kotar (DC3) Zdihovo-Delnice-Kikovica, kroz Liku DC1 Čeglje-Karlovac-Vaganac-Ondić-Palanka-Vrlika (Očestovo kod Knina) i u središnjoj Hrvatsoj DC1 G. Macelj (A2) – D. Macelj.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, snijeg i susnježica u unutrašnjosti, a kiša mjestimice u Dalmaciji. U priobalju puše jak vjetar. Mogući su odroni. Ponegdje ima magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Vozačima HAK savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila, na put ne kreću bez zimske opreme te voze s uključenim kratkim svjetlima na vozilima.

Zbog vode na kolniku zatvorene su pojedine ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Meteoalarm za karlovačku regiju

Za danas su izdana upozorenja Meteoalarma. Za zagrebačku regiju (čitava središnja Hrvatska) i karlovačku regiju proglašeno je žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće od 5 do 15 centimetara snijega, dok je za gospićku regiju, koja u ovom slučaju obuhvaća i Gorski kotar, proglašeno žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće više od 15 centimetara snježnog pokrivača.

Za većinu obale također je proglašeno žuto upozorenje, zbog vjetra u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, vjetra, snijega odnosno poledice te grmljavinskog nevremena u Istri, na riječkom području, Kvarneru i podvelebitskom dijelu. Snijega, prolazno, može biti i na kvarnerskim otocima. 

Za sami jug Hrvatske proglašeno je narančasto upozorenje zbog mjestimice vrlo jakog pa i olujnog juga. Najjači udari vjetra očekuju se u rasponu od 65 do 100 km/h. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest