SPREMNI ZA POMOĆ

Ravnateljstvo Civilne zaštite odmah reagiralo za pomoć Turskoj! Iz Jastrebarskog na put od 2.200 km krenuo konvoj s timovima za spašavanje i opremom

Kako je danas rekao ravnatelj CZ Damir Trut, radi se o skupini od 40 osoba, od djelatnika Civilne zaštite, HGSS-ovaca, medicinara, pilota dronovima, te timovi sa psima tragačima specijaliziranima za spašavanje u ruševinama u urbanim područjima

Serija potresa na jugu Turske s epicentrom blizu granice sa Sirijom razorila je gradove u ovoj regiji, a svijet su obišle stravične snimke razaranja, smrti i borbe za svaki život pod ruševinama razrušenih gradova i sela.

Brzo je reagiralo i Ravnateljstvo Civilne zaštite RH pa se odmah počeo slagati konvoj pomoći za ugroženo područje, a centar događanja danas je logistički centar Ravnateljstva CZ u Jastrebarskom.

Kamioni su ukrcavani već od jutra, a konvoj je krenuo na put duži od dvije tisuće i dvjesto kilometara.

Kako je danas rekao ravnatelj CZ Damir Trut, radi se o skupini od 40 osoba, od djelatnika Civilne zaštite, HGSS-ovaca, medicinara, pilota dronovima, te timovi sa psima tragačima specijaliziranima za spašavanje u ruševinama u urbanim područjima. 

– Nadamo se da će naš tim biti od pomoći spašavateljima u Turskoj i unesrećenima. Ljudi su  istrenirani i certificirani od Europske komisije za spašavanje, vrlo su iskusni, bili su na više vježbi, ali i na potresima u Albaniji i petrinjskom području. Mi pripremamo i ekipu koja će zamijeniti ovu, ako se ukaže potreba, rekao je u Jastrebarskom Damir Trut. 

Ovo je samo dio ljudstva iz Državne intervencijske postrojbe koja broji oko 500 članova. Opreme ima puno, to je praktički kamp na kotačima koji ima sve što treba za boravak ekipe spašavatelja na terenu. Zato se, kaže Trut, i ne može transportirati zrakoplovom nego mora ići kopnenim putem.

– Turski kolege su tražili kad timovi dolaze da budu samodostatni za 10 dana boravka na terenu. Imamo kompletnu opremu za njihov smještaj, boravak, prehranu, sve ono što im je potrebno da 10 dana mogu živjeti na jednom terenu, dodao je Trut.

Kako je još rekao, zajedno s Europskom komisijom gradimo ovakve sustave koji su nam dobri i kvalitetni da možemo pomagati drugima i dati naš obol kao mala država koja ima dobru opremu, kvalitetne ljude. Ta oprema koja dolazi velikom većinom je kupljena iz fondova EU.

U timu za spašavanje je i pas Gizmo, posebno istreniran za ovakve tragične događaje. 

Pogledajte VIDEO…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest