PROVJERA

Hrvatski sokolari na ispitu! Nije jednostavan, ima pisani i praktični dio, Šegrt: Umjetnost sokolarenja se uči cijeli život

Sokolari i na ovaj način nastavljaju s očuvanjem UNESCO baštine i njegovanjem sokolarstva u Republici Hrvatskoj, kaže nam Šegrt.

Karlovački sokolari, ali i njihove kolege iz cijele Hrvatske održali su novi sokolarski ispit.

Po riječima Viktora Šegrta, održavanje ispita i stvaranje novih sokolara u skladu je s Prvim stupom očuvanja sokolarstva na listi UNESCO u Hrvatskoj propisan je obrascem ove organizacije.

– Sokolarski ispit reguliran je po uzoru na ispite u SAD-u tako da budući kandidati ne moraju bi i članovi niti jedne udruge ili saveza da bi polagali ispite dok je Hrvatski sokolarski klub iz Karlovca već ranije poslao prijedloge oko ukidanja određenih davanja na izdavanje sokolarskih iskaznica što je Ministarstvo poljoprivrede nadležno za ispite prihvatilo, te tako dodatno financijski rasteretilo nove soklare pri sjtecanju sokolarske iskaznice, rekao je Šegrt.

Nakon pisane provjere, dodaje, koja obuhvaća biologiju, prepoznavanja vrsta grabljivica na hrvatskom i latinskom jeziku te zakonodavstva vezanog uz držanje ovih zaštićenih vrsta, pristupilo se praktičnom dijelu ispita.

U praktičnom dijelu su jedna buduća sokolarka te dva buduća sokolara vrlo uspješno demonstrirali sokolarske vještine koje su stjecali kroz godinu dana rada sa svojim mentorima kako je i propisano podzakonskim aktom koje regulira sokolarstvo.

– Ipak valja naglasiti da je dobivanje sokolarske iskaznice samo administrativni preduvjet za bavljenje sokolarstvom a umjetnost sokolarenja se uči čitavog života kroz mnoštvo literature i izlazak na teren. Povjerenstvo koje se sastoji od stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša i energetike uz stručnjake sokolare koji su svoje znanje dokazali i kroz niz objavljenih znanstvenih i stručnih radova,  na ovaj način nastavilo je sa očuvanjem UNESCO baštine i njegovanjem sokolarstva u Republici Hrvatskoj, kaže nam Šegrt.
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest