INES PAVLAČIĆ

Na dužnost članice Povjerenstva stupa već ovog tjedna, što smatra bitnim u radu nije htjela komentirati: Govorila sam o tome na javnom saslušanju u Saboru

U novom sazivu, jedino je predsjednica s iskustvom rada u Povjerenstvu, četvero članova je prvi put izabrano

Sabor je u petak izabrao novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kojeg će u narednom četverogodišnjem mandatu voditi Aleksanda Jozić – Ileković. Sama činjenica da je HDZ nju odabrao da zamijeni Natašu Novaković, s kojom nisu nimalo bili zadovoljni, stvorila je o Aleksandri Jozić – Ileković percepciju kao o kadru te stranke sa zadaćom da eutanizira Povjerenstvo.

Pogotovo kada se još istakne detalj da je ona svojedobno bila i savjetnica HDZ-ovog ministra Lovre Kuščevića. Međutim, Aleksandra Jozić – Ileković tvrdi da uopće ne osjeća sve to kao neki teret jer zna da nikad ništa nije imala s HDZ-om.

Za Novi list komentirala je kako nije bila članica niti jedne stranke te da njezin background uopće nije hadezeovski. 

– Zapravo me iz anonimnosti izvukao pokojni Boris Šprem, koji me doveo u Ured za zakonodavstvo u Račanovoj vladi, gdje sam njemu kao predstojniku bila zamjenica. Potom sam na prijedlog SDP-a osam godina bila potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva. Kada nisam reizabrana za još jedan mandat, jer se SDP odlučio za Vesnu Fabijančić-Križanić, prihvatila sam ponudu ministra uprave Arsena Bauka da mu budem savjetnica.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL


– Provela sam u tom resoru tri godine i bila savjetnica još i ministrima Dubravki Jurlina Alibegović, Ivanu Kovačiću i naposljetku Kuščeviću koji me, dakle, tamo zatekao. Faktično njemu savjetnica nisam ni bila, htio je nekog drugog, nije me doživljavao i neposredno prije nego što sam prešla u Povjerenstvo rasporedio me na drugo mjesto. Svjesna sam toga da me se sada pokušava prikazati savjetnicom nekakvog kriminalca, bavim se javnim poslom i spremna sam na takve stvari, ali ovo jednostavno nije točno.

Povjerenje Sabora dobila i Ines Pavlačić

U novom sazivu, jedino je predsjednica s iskustvom rada u Povjerenstvu, četvero članova je prvi put izabrano. Dalija Orešković je u saborskoj raspravi to ocijenila kao veliki problem, ali Aleksandra Jozić – Ileković se ne slaže s tim.

– Kontinuitet Povjerenstva ne činim ja, niti bi to bile Nataša Novaković ili Dalija Orešković. Kontinuitet mu jamči stručna služba, vrijedni, stručni ljudi koje se ni ne spominje, a rade, neki već i deset godina, kao crvi. Oni raspolažu institucionalnom memorijom i trebaju biti na sastancima Povjerenstva, što dosad nije bio slučaj. Mislim da zato neće biti problem što će svi članovi Povjerenstva osim mene biti novi, ne pribojava se Aleksandra Jozić – Ileković neiskustva budućih kolega u području sukoba interesa.

Među novim članovima je i dosadašnja pročelnica Upravnog odjela za opću upravu Karlovačke županije Ines Pavlačić, koja na upit KAportala nije htjela govoriti o motivaciji za isticanje kandidature niti o svojoj viziju i onome što smatra bitnim u radu tog tijela. Kazala je tek da je o tome govorila na saslušanju pred nadležnim Odborom za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora koje je bilo javno.

Ponovimo kako je Pavlačić istaknula kandidaturu i za predsjednicu Povjerenstva, no nije dobila niti jedan glas prilikom tajnog glasovanja u Hrvatskom Saboru. Kao članica dobila je povjerenje 89 zastupnika. 

Na pitanje smatra li opravdanim prozivanja o postupnom pacificiranju Povjerenstva nije se osvrtala. Za KAportal je zaključno tek kazala kako novoizabrani članovi na dužnost stupaju 23. veljače, što je, kako ističe, javno i objavljeno u Hrvatskom saboru, dok izabrana predsjednica Povjerenstva 9. ožujka.

Pavlačić je već od sutra na novom radnom mjestu koje nije spojivo s mjestom pročelnice u Karlovačkoj županiji. Tko će je na toj funkciji zamijeniti tek ćemo vidjeti, za očekivati je da će Karlovačka županija uskoro raspisati javni natječaj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest