"TOLERANCIJOM PROTIV NASILJA"

Ženska grupa Korak i Udruga “Carpe diem” u zajedničkom projektu: Stopa nasilja među mladima u stalnom je porastu, podaci su poražavajući

Ilustracija/Shutterstock

Ove će godine educirati sve srednjoškolce u Karlovačkoj županiji, a ujedno će na kraju napraviti i edukativni video-spot

Ženska grupa Karlovac Korak i Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih “Carpe diem” provode do 31. prosinca projekt “Tolerancijom protiv nasilja” kojega financira Središnji državni ured za demografiju i mlade s 15.936,74 eura, a u sklopu kojega će se educirati oni od 15 do 19 godina starosti o nasilju nad mladima, među mladima i u partnerskim odnosima osoba te dobi, da bi se na koncu izradio i edukativni video-spot.

– Namjeravamo izravno pristupiti mladima radi edukacije o uzrocima i posljedicama ponašanja u partnerskim vezama te naglasiti potrebu rane prevencije. U svih 13 srednjih škola Karlovačke županije ćemo održati uvodno edukativno predavanje. Na tim predavanjima će se formirati grupa od po dvoje srednjoškolaca koji će nastaviti edukaciju u našem prostoru, a sljedeće školske godine će moći educirati svoje vršnjake, objasnila je predsjednica Ženske grupe Karlovac Korak Mirjana Duduković u srijedu, igrom slučaja na Dan ružičastih majica koji ima za cilj borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Rekla je da je stopa nasilja među mladima i nad mladima te nasilja u partnerskim vezama u stalnom porastu i da je Karlovačka županija u Hrvatskoj po tome jedna od problematičnijih, po podacima dobivenima od policije.

– Potrebno je osvještavati mlade u razvoju, usvajanju i primjeni preventivnih modela sprečavanja nasilja među njima. Svrha je uvođenje primjerenih i prihvatljivih metoda i instrumenata pomoću kojih će se preventivnim pristupom problemu dugoročno smanjiti učestalost nasilja u adolescentskim partnerskim odnosima. Danas djeca neku vrstu nasilja smatraju normalnom i prihvatljivom, a nešto niti ne prepoznaju kao nasilje, dodala je M. Duduković.

Aleksandra Podrebarac, predsjednica Udruge “Carpe diem”, je rekla da će njezina organizacija predstaviti mladima mogućnosti uključenja u rad civilnog društva.

– Planiramo razgovarati s učenicima, potaknuti ih da promisle problem i motivirati ih da osmisle i urade video-spot, kazala je A. Podrebarac.

Voditeljica Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju Sandra Turkanović je podsjetila da se ova početna konferencija u sklopu projekta “Tolerancijom protiv nasilja” održava ujedno na Europski dana žrtava kaznenih djela pa je istaknula kako u Europskoj uniji godišnje prijavi svega 25 milijuna kaznenih djela, a 75 milijuna ne.

Rekla je i da žrtve nisu bile u fokusu unazad desetak godina, za razliku od samih nedjela i počinitelja, mada i one imaju prava o kojima se institucionalno skrbe u Hrvatskoj Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske sa svojom Službom za podršku žrtvama i svjedocima, odjeli za podršku žrtvama pri sedam županijskih sudova, među kojima nije karlovački, nacionalni pozivni centar za žrtve koji djeluje na broju telefona 116006 na hrvatskom i engleskom jeziku te 11 organizacija civilnog društva koje djeluju u okviru te Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, koju financira Ministarstvo pravosuđa i uprave, i koja pokriva 17 županija.

– Pružamo bazičnu emocionalnu podršku, niz praktičnih informacija, pa informacije o pravima i odgovornostima, psihološko savjetovanje i pratimo korisnike na institucije. Osnažujemo žrtve i svjedoke da lakše prođu kroz kazneni postupak. Podršku pružamo punoljetnim muškarcima i ženama vezano za sva kaznena djela te za prekršaj nasilja u obitelji. Ako su u pitanju maloljetnici, pružamo im informacije i osnažujemo roditelje da pomognu svome djetetu. Sve ove usluge su za korisnike i korisnice besplatne, rekla je Turkanović.

Navela je da se od početka 2018. godine do kraja prošle Mreži na razini Hrvatske obratilo 3.340 osoba i da je pruženo 28.160 usluga.

– Ženskoj grupi Karlovac Korak, koja djeluje na području dvije županije, javile su se u tom razdoblju 383 osobe, a pruženo je 2.268 usluga. Ako usporedimo 2022. i godinu prije na razini Mreže, vidljiv je porast od 37 posto, kada govorimo o pruženim uslugama, odnosno 47 posto u broju korisnika, kazala je Turkanović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest