PROVJERILI SMO

Astronomske plaće, ali svejedno će ih nedostajati! Tko će roštiljati i posluživati goste na jugu i za koju naknadu?

Goran Kovacic/PIXSELL

Sezonski rad uz nikad veće plaće! Naša priča iz Dubrovnika o oglasu za grill majstora kojem se nudi više od 3 tisuće eura mjesečno, otkrila je manjak radnika uoči sezone. Tko će onda posluživati goste na jugu i za koju plaću, provjerila je naša ekipa

Ako ste se planirali javiti za posao grill majstora u Dubrovniku
s plaćom od 3200 eura mjesečno, bolje da odustanete! Iako ne žele
pred kamere, doznajemo da je pozicija popunjena! Sretni dobitnik
je, iz restorana u okolici Dubrovnika kažu – top chef, inače
Hrvat koji je zanat ispekao u Londonu i Dubaiju!

“To je nemoguće, pa ne prodaje on zlatni burger”, govori Željko
iz Dubrovnika.

“Jedan konobar sad u vrhu prestigao doktora ili ortopeda, to je
stvarno jadno”, kazao je Slaven Pljevalčić iz Dubrovnika.

Dok vani grije preko 35 stupnjeva, u ovoj kuhinji u špici sezone
doslovno gori! Ante Matković, vrsni dubrovački kuhar i vlasnik
jednog od boljih restorana u Starom gradu naglašava – nikad nije
nedostajalo radnika kao ove sezone. Upravo zato mnogi daju visoke
plaće.

“Ja preferiram da moji radnici rade normalnu smjenu 8 ura i da
imaju sl dan bio 8 mj ili 2mj i po tome reguliram plaću”, kazao
je kuhar i vlasnik restorana Ante Matković.

Interes za dubrovačku turističko ugostiteljsku školu unazad
nekoliko godina rapidno raste! Od iduće godine kuhari će se
školovati četiri godine, a na hodnicima i oni često komentiraju
potencijalne plaće!

“Mislim da je iskrivljena svijest kod mladih jer misle da je to
lagan posao – da samo dođete odradite smjenu i za to dobijete
3500 eura pa je dosta drugačije kad krenete u realni svijet”,
govori nastavnik kuharstva u TUŠ Dubrovnik Mijo Marušić.

Da je sezona na Jadranu itekako primamljiva još uvijek ne znaju
kuhari koji rade za najpoznatijeg turskog mesara Nusreta. Prati
ga preko 50 milijuna ljudi, ima 17 restorana diljem svijeta a
kuhare po satu navodno plaća – za naše pojmove sitnih 13 eura!

Pa dobro koja je uopće prosječna plaća u ugostiteljstvu u
Hrvatskoj?

“Vjerujte mi tih 3200 eura za kuhara neće dobit nepalac ii
filipinac, dobit će ga Hrvat! U eurima je prosjek oko 1000 eura a
uvozna radna snaga 700 eura plaća – 600 – tu negdje znači”, kazao
je chef i zagrebački ugostitelj Marin Medak.

Svjetsko, a naše! Plaće su im možda astronomske, ali svejedno će
ih nedostajati, kažu otprilike – 30 000 tisuća. Spasa ima – samo
ako poslodavci na grill tavu stave – zlatnu ribicu!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest