POSAO ISTI, A PLAĆE MANJE?

Satnica pomoćnika u nastavi u školama Karlovačke županije među najnižima u Hrvatskoj – vrijede manje od tri eura: “Njihov posao treba prestati ovisiti o samovolji političara”

foto ilustracija Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uz Karlovačku županiju kao osnivača škola, u financiranju projekata pomoćnika u nastavi sudjeluju i udruge, i to ogulinska udruga Radost, karlovački Zvončići i Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije

Pomoćnici u nastavi postali su važan segment našeg školstva. Da njih nema određeni broj djece s teškoćama bi bio zakinut za školovanje u svojoj sredini i odrastanju u svom domu.

Koristi su tako višestruke, pa u konačnici i da druga djece uče prihvaćanju različitosti. Podsjetio je na tu činjenicu vijećnik Dubravko Golubić (Možemo!) na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, otkrivši pritom drugu stranu medalje. 

A to je da pomoćnici u nastavi u školama kojima je Karlovačka županija osnivač rade u lošim uvjetima nego pomoćnici u nastavi koje financira Grad Karlovac. Plaća im se samo četiri radna sata iako su s djecom puno više od toga. Prijevoz na posao plaća im se maksimalno do 400 kuna bez obzira na udaljenost do koje putuju.

I to nije samo slučaj u našoj županiji. Na nacionalnoj razini neujednačenost satnice još je izraženija pa tako predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi Ivan Milatić navodi primjer Križevaca gdje pomoćnici u nastavi imaju upola manju satnicu od pomoćnika koje plaća Primorsko-goranska županija.

– U Križevcima je satnica na povijesno niskoj razini od 19 kuna i to od kada su pomoćnici počeli raditi u školama. Realna cijena sata rada bila bi 5,50 eura. Tu satnicu za sada imaju samo pomoćnici koji rade s učenicima s poremećajima iz autističnog spektra u Zagrebu, dok svi drugi imaju manju satnicu. Sve ovisi od škole do škole i to se mora zaustaviti. Moramo krenuti u smjeru jedinstvene satnice od 5,50 eura i to mora biti samo prijelazni period i mali pomak naprijed, jer konačan je cilj da pomoćnici u nastavi postanu dio sustava i da rade pod ujednačenim uvjetima. Njihov posao treba prestati ovisiti o samovolji pojedinih političara, jer sve dok bude tako postojat će ovakve razlike kakve imamo sada, komentirao je Milatić za Novi list u siječnju ove godine.

Visina satnice u školama kojima je Karlovačka županija osnivač među najnižima je u Hrvatskoj. Iznosi manje od tri eura, odnosno 20 kuna u osnovnim školama. No, županijska pročelnica za školstvo Marija Šćulac najavila je promjene, ali za to u ovom trenutku nisu osigurana sredstva u proračunu. 

Ovako to rade drugi osnivači škola

Neke županije i lokalne jedinice u korekciju visine satnice spremno su ušle na početku nove proračunske godine. Primjerice, Osječko-baranjska i Istarska županija u proračunu za 2023. godinu osigurale su sredstva pa satnica pomoćnika u nastavi s dosadašnjih 25 kuna povećana je na 30 kuna. 

Grada Rijeka također je prilikom donošenja ovogodišnjeg proračuna povećao satnicu s 30 na 35 kuna. I u školama kojima je osnivač grad Karlovac došlo je do korekcije. Doduše ne onakve kakve je amandmanom tražio klub vijećnika Možemo. Gradsko vijeće izišlo je tek s kompromisnim rješenjem s povećanjem od dvije kune, pa satnica pomoćnicima u nastavi u gradskim školama sada iznosi 27 kuna.

Inače, zapošljavanje pomoćnika u nastavi funkcionira na način da Ministarstvo znanosti i obrazovanja za svaku školsku godinu objavi natječaj na koji su se osnivači škola dužni javiti i prema broju stanovnika, ostvaruju do 85 posto bespovratnih sredstava namijenjenih za rad pomoćnika u nastavi, odnosno za njihova primanja.

Uz Karlovačku županiju kao osnivača škola, u financiranju projekata sudjeluju i udruge, i to ogulinska udruga Radost, karlovački Zvončići i Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Karlovačka županija u ovoj školskoj godini ostvarila je financiranje u iznosu malo većem od 2 milijuna kuna, udruge 1,6 milijuna kuna. 

Izvorni proračun Karlovačke županije u financiranju pomoćnika u nastavi iznosi tek 101 tisuću kuna – toliko koliko im je i obveza prema pravilniku. No, najavljeno novo povećanje bit će minimalno od 50 tisuća eura samo za ovu premosnicu do iduće školske godine, najavila je županijska pročelnica Šćulac.  

– Činjenica je i vijećnik Golubić je u pravu, plaća i prava nisu za sve ujednačena. Mi smo preko Zajednica županija inicirali da pri novom pozivnom natječaju budu drugačiji uvjeti. Ono što mi svi hoćemo, a to je ujednačenje prava i plaća pomoćnika. Da to tada samo ne čekamo, spremni smo za povećanje plaća već u ovoj školskoj godini. No za to moramo čekati na županijski rebalans koji će bit negdje tijekom svibnja, poručila je Šćulac. 

U ovoj školskoj godini u županijskim školama projektom je obuhvaćeno 47 učenika s potrebama za 45 pomoćnika, još 31 pomoćnik prijavljen je preko partnerskih udruga. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest