ZA MLAĐE OD 45 GODINA

Odobreni prvi APN-ovi krediti u ovoj godini, interesa ima u Karlovačkoj županiji – prvi izbor kupnja stana u Karlovcu i kuće u Ogulinu i Dugoj Resi

Na upit KAportala, iz Agencija za promet nekretnina potvrdili su da je u Karlovačkoj županiji ukupno do sada odobreno 37 zahtjeva, od toga 24 za kupnju stana, 10 kupnju kuće te tri za izgradnju kuće

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je kako su do 11. travnja, zaprimili 2.389 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite. Podnošenje zahtjeva započelo je 20. ožujka, a zahtjevi će se zaprimati do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 9,3 milijuna eura.

Ponovimo kako se subvencioniranje kredita odobrava za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako novorođeno dijete, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Od zaprimljenih zahtjeva dosad su obradili 850 i odobrili 785, za 63 je zatražena dopuna, 1 zahtjev je odbijen, a 1 podnositelj je odustao od zahtjeva.

Na upit KAportala, iz Agencije za promet nekretnina potvrdili su da je u Karlovačkoj županiji ukupno do sada odobreno 37 zahtjeva, od toga 24 za kupnju stana, 10 kupnju kuće te tri za izgradnju kuće.

Najviše zahtjeva odobreno je na području grada Karlovca, ukupno njih 27, od čega 23 za kupnju stana, te po dva zahtjeva za kupnju i izgradnju kuće. 

Po tri zahtjeva odobrena su na području Slunja i Rakovice. U Rakovici sva tri se odnose na kupnju kuće, u Slunju dva za kupnju kuće te jedan za izgradnju. Po jedan zahtjev pristigli su do sada iz Bosiljeva, Duge Rese, Netretića za kupnju kuće te Ogulina za kupnju stana. 

Podaci o kreditima i korisnicima

Potpisana su 92 ugovora o subvencioniranju stambenih kredita od strane APN-a koji su dostavljeni bankama. Karlovačkoj banci dostavljeno je pet zahtjeva, četiri za kupnju stana i jedan za kupnju kuće. 

Na uzorku od 850 obrađenih zahtjeva, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 81.420 eura, dok je prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite 22 godine. Prosječna godišnja subvencija u Karlovačkoj banci iznosi 72.238,26 eura. 

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 3,16 posto, a NKS (nominalna kamatna stopa) 2,99 posto godišnje. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine. Iznos prosječne mjesečne rate koju korisnici otplaćuju je oko 449 eura, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 155 eura. 

Subvencija za mlade bez vlastite nekretnine

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. 

Od odobrenih zahtjeva u Karlovačkoj županiji, najveća subvencija je u gradu Slunju, iznosi 48 posto, zatim općini Netretić 45 posto, Bosiljevo 42 posto, Ogulinu i Rakovici 39 posto, Dugoj Resi 36 posto te gradu Karlovcu 33 posto. Ukupna visina do sada odobrenih subvencija iznosi 396.920,00 eura. 

Odobreni zahtjevi od 2017. godine u Karlovačkoj županiji 

Od 2017. godine u Karlovačkoj županiji ukupno je odobreno 697 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a ukupna visina odobrenih subvencija iznosi 6.599.409,67 eura. 

Najviše zahtjeva odnosi se za kupnju stana, ukupno 389, za kupnju kuće odobreno je 265, a za izgradnju kuće 56 zahtjeva. Na području grada Karlovcu realizirano je najveći broj zahtjeva 472, za kupnju stana 336, za kupnju kuće 114 te za izgradnju kuće 22. 

Zatim u Ogulinu 45 zahtjeva za kupnju kuće, 22 za kupnju stana te šest izgradnju kuća, te Dugoj Resi 23 za kupnju kuće, 18 kupnju stana, tri izgradnju kuće.  

Najmanji interes za subevencionirane kredite je u općinama Žakanje, Krnjak i Tounj. Do sada je odobren po jedan za kupnju kuće u Tounju i Krnjak, te jedan za izgradnju kuće u Žakanju. 

U Karlovačkoj banci o ovom šestogodišnjem razdoblju odobreno je 60 zahtjeva, i to najviše za kupnju nekretnine na području Karlovačke županije, ukupno 42. Zatim na području grada Zagreba 10, u Primorskoj goranskoj županiji 4, Zagrebačkoj tri te jedna na području Varaždinske županije. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest