SRETAN USKRS

U Karlovcu pravoslavni vjernici proslavili Uskrs! Na liturgiju stigli vjernici iz svih krajeva Eparhije gornjokarlovačke

Pročitana je i poslanica srpskog patrijarha Porfirija s političkim porukama

– Radujemo se i proslavljamo Hristovo Vaskrsenje jer ‘Otac blagoizvoli da se u Njemu nastani sva punoća i da kroz Njega izmiri sve sa Sobom i ono što je na zemlji i ono što je na nebesima’. Radujemo se i proslavljamo pobedu nad pobedama, jer se u Raspetome i Vaskrslome od ropstva smrti – kojoj se kroz greh pokorila – sastavlja, spasena, svekolika tvar! Radujemo se i proslavljamo Vaskrsenje Gospoda Hrista jer, čineći to, dobijamo zalog sopstvene pobede nad okovima smrti i svetu blagovestimo radost života, poručio je u poslanici koja je pročitana u nedjelju u karlovačkoj crkvi svetog Nikole na uskršnjoj liturgiji koju su posjetili mnogi iz svih krajeva Eparhije gornjokarlovačke, teritorijalno najveće eparhije Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije.

Porfirije je proslavu Kristovog uskrsenja nazvao zalogom “sopstvene pobede nad okovima smrti”. Prenesene su i njegove političke poruke. Tako je samostalnost Kosova u odnosu na Srbiju nazvao neprihvatljivom i pozvao na zajednički život Srba i Albanaca “u međusobnom poštovanju i razumevanju”.

Apelirao je da se normira uporaba ćirilice u javnom prostoru “kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života”. Pozvao je na mir u Ukrajini i posebno mole “za Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu, njenu jerarhiju i njen verni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu”.

Liturgiju je prenosila Hrvatska televizija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest