vrijedna investicija

Ministrica i uprava Hrvatskih šuma oduševljeni na gradilištu novog servisnog centra na Baniji poručili Karlovčanima: “I vi ćete ovdje moći popravljati svoje traktore i šumarske strojeve!”

Projekt je vrijedan 1,9 milijuna eura, a trebao bi zaživjeti sljedećega ljeta

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Nediljkom Dujićem, županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik Damir Mandić, Marin Svetić kao čelnik karlovačke Podružnice Hrvatskih šuma, svi oni bili su danas oduševljni radovima na gradilištu nove poslovne zgrade Radne jedinice transport i mehanizacija na Baniji u kojoj će se, nakon što bude dovršena, servisirati traktori i drugi šumarski strojeva Hrvatskih šuma iz cijele Hrvatske.

No, ima i dobra vijest, pogoni će biti otvoreni i za građanstvo, pa će i Karlovčani također tu moći servisirati svoje traktore i šumarske radne strojeve, poručili su.

Uvodnu riječ je održao Marin Svetić, voditelj Uprave šuma Podružnice Karlovac. Rekao je da se ovdje gospodari s 94.000 hektara šuma, imaju 14 šumarija, te dvije radne jedince, ugostiteljsku na Muljavi te ovu Transporta i mehanizacije, koja služi za servisiranje šumske mehanizacije.

– S obzirom na stanje postojeće radione koja nije adekvatna, prionuli smo projektu koji je u izradi, hvala svima koji su to omogućili – rekao je Svetić, napomenuvši da bi projekt vrijedan 1,9 milijuna eura trebao biti dovršen idućeg ljeta.

Nastavio je da Uprava šuma Karlovac u svom sastavu ima i dvije brdske šumske žičare, jedina u sastavu Hrvatskih šuma. “To su dugoročno najisplativiji strojevi, a i ekološki su prihvatljivi jer se njima štiti tlo”, napomenuo je Svetić i zahvalio svojim prethodnicima na čelu Uprave šuma Karlovac “koji su ‘vapili’ za modernom radionicom.

– Imat ćemo na jednom mjestu blizu slavonskog dijela, Gorskog kotara i Like, te primarno karlovačkog područja, te sve od granica sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom mjesto za kompletne servise i sve što je vezano za šumsku mehanizaciju. I građani će moći odraditi servis na poljoprivrednoj mehanizaciji i šumarskim strojevima – kaže Svetić, dodajući da će se povećati broj zaposlenika s postojećih 59.

Nediljko Dujić, predsjednik Uprave šuma u svojom je govoru dao malo širu sliku “važnosti šuma za čitavu civilizaciju, jer sve što se događa u šumama utječe na kvalitetu življenja”.

– Ulažemo od Vinkovaca do Splita. Cilj nam je opremiti sve podružnice za učinkovit rad, prvenstveno na održavanju šuma i podizanju novih. Želimo imati za to kompletnu logistiku. Što sada sadimo, eksploatirat će naredne generacije, poručio je Dujić.

Dodao je da “narednim generacijama moramo ostaviti zdrave šume”. “Možemo se pohvaliti prirodnim šumama, a u Zapadnoj Europi su većinom umjetno uzgojene. Potpisujemo niz sporazuma da prenesemo naša iskustva u podizanju prirodnih šuma, zadnje s Mongolijom. Želim da Hrvatske šume predvode utoliko”, rekao je Dujić.

Gradonačelnik Damir Mandić je kazao kako s Hrvatskim šumama u Karlovcu ima dobru suradnju, a njihov projekt je nazvao vrijednim jer ide prema razvoju i dobrobiti i za grad Karlovac, te će objekt i na estetskoj razini dignuti Gradsku četvrt Banija i grad.

Županica Martina Furdek Hajdin je naglasila kako je sama izvedba relativno kratka, koliko je tome prethodilo administrativnog posla, te da je ovaj  projekt pokazatelj suradnje lokalne razine i nacionalnih institucija, u koju su osim Hrvatskih šuma uključene i Hrvatske ceste, HŽ i Hrvatske vode.

“Šume su velik gospodarski kapital. One doprinose i razvoju turizma, lovstva, sportu i rekreaciji, očuvanju okoliša i kvaliteti života, kazala je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je pozdravila napore Hrvatskih šuma da svoju djelatnost i poslovanje približi javnosti. “Pozdravljam napore Hrvatskih šuma da se približe javnosti. To trgovačko društvo ima više uloga. Najveća je, naravno, gospodarenje šumama, važnim resursom. Gotovo 50 posto hrvatskog kopna čine šume. Tim resursom se gospodari odgovarajuće s tradicijom od 250 godina. Taj naš primjer gospodarenja je zamijećen u međunarodnoj javnosti i Hrvatske šume dobivaju sve više poziva da to prezentira”, rekla je ministrica.

Nastavila je da je u Karlovačkoj županiji nakon u nekoliko godina iz Programa ruralnog razvoja sufinanciramo investicijskih projekata u vrijednosti od 112 milijuna eura, a do danas je isplaćeno više od 94 milijuna. “Rekonstruirano je ili izgrađeno devet vrtića, 12 nerazvrstanih cesta, koje mahom vode i do poljoprivrednih površina, pet vatrogasnih domova i tri društvena ili kulturna centra. Čekaju nas brojni izazovi vezani za depopulaciju, održavanje poljoprivredne aktivnosti, odgovaranje na različite tržišne i klimatske poremećaje, no uz pomoć našeg nacionalnog strateškog plana koji je vrijedan gotovo 3,8 milijarde eura, ali prije svega uz naše partnerstvo, vjerujem da ćemo takvim izazovima odgovoriti”, poručila je ministrica.

>> Početak radova na izgradnji nove poslovne zgrade Hrvatskih šuma 18. travnja 2023.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest