Dr. Dario Lasić otkriva otkud rupice na površini mesa te savjetuje koje meso treba preskočiti: 'Ako se promijenila boja i ako je površina mesa sluzava. To znači da je meso staro'
Evo ga, rezultati ispitivanja su gotovi.
Juneći but, odresci junećeg buta, biftek, pileća prsa i tuna
steak. Rezultati – iznenađenje, i to pozitivno.
“Ni jedan od ovih uzoraka mesa i tune nije imao zabilježenu
prisutnost nitrita, tako možemo zaključiti da uzorci nisu bili
stari”, kazao je voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane
NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Dario Lasić.
Injektiranje mesa sa slanom otopinom, uvjeravaju stručnjaci, nije
neobično. No, s mesom koje smo donijeli na analizu – to nije bio
slučaj.
“Juneći but i odresci od junećeg buta su imali na razini od 3200
do 3600 miligrama po kilogramu, i to je na tragu onoga što imamo
u literaturi. Da je bilo preko 5000, dakle preko 5 posto, onda bi
mogli sumnjati da su namjerno ubrizgavali polifosfate da bi meso
dobilo na vodi”, govori Lasić.
Pileća prsa, kao i tuna steak – isto u dopuštenim granicama. No,
zdravstveno neispravna hrana ipak dolazi do stola. Gotovo nema
dana, a da se iz prodaje ne povuče neki proizvod.
“Ja to meso ne jedem, to je svakom jasno da to nije jestivo.
Konačno je tu i odgovor od čega su toliki rakovi, posebno debelog
crijeva, isključivo od hrane”, kazala je Zlata Šala iz
Zagreba.
“Imam nekog mesara kod kojeg uzimam stalno, inače u lancima se ne
usudim uzimat”, kazala je Nada Filipović iz Zagreba.
Uvoz mesa u Hrvatsku u stalnom je porastu. Samo lani uvezli smo
više od 175 tisuća tona. Naviše svinjetine i to iz Mađarske i
Njemačke. Kontrole su svakodnevne.
“Na godišnjoj razini to je preko 3000 uzoraka koji se uzimaju, na
čemu se napravi 130 tisuća analiza i to se radi samo o kemijskim
kontaminantima. Imamo jako dobru sliku i možemo zaključiti da je
hrana u Hrvatskoj sigurna”, govori stručna savjetnica u Centru za
sigurnost hrane HAPIH-a Brigita Hengl.
Kad mesu istječe rok trajanja, najčešće se zamrzava. Tada mu je
rok trajanja od šest mjeseci do godinu dana. No, često se više
puta odmrzava, vakumira, prepakirava i onda završi na akciji.
Razliku između dobrog i lošeg lako je uočiti.
“Mogle bi biti rupice na površini mesa, ako su malo deblje igle
koje su ostavile tragove od uboda. Naravno, senzorski – ako je
boja promijenjena, naravno da će nas to odbiti. Sluzavost
površine mesa govori da se radi o neadekvatnom čuvanju i da je
meso staro”, kazao je Lasić.
A kako se to staro meso ne bi našlo na vašem tanjuru, drugi put
pri kupnji imajte na umu ove savjete.