MLADI GENIJALCI

Mladi karlovački inovatori Andrej Penić i Josip Lukešić sa svojim pametnim vrtovima oduševili Međunarodni sajam inovacija u Ženevi!

U Ženevi su osvojili tri vrijedne nagrade, a pametni vrtovi uskoro bi trebali postati svakodnevnica u hrvatskim osnovnim školama!

S čak tri nagrade vraćaju se mladi hrvatski inovatori s jednog od najvećih sajmova inovacija u svijetu, 48. Međunarodne izložbe inovacija u Ženevi. Peteročlanu ekipu okupljenu oko tvrtke Smart Garden Systems predvode mladi Karlovčani Andrej Penić i Josip Lukešić, koji su i predstavili svoj proizvod u Švicarskoj, a u timu su još i programeri Tonio Ercegović i Nina Gnjidić te agronomka Iva Vaskić. Andrej i Josip obojica su završili Tehničku školu Karlovac, a danas je Andrej na petoj godini FER-a, a Josip na petoj godini strojarstva u Rijeci.

Njihovi “pametni vrtovi” EduGarden dobili su Nagradu za najbolju inovaciju, zatim nagradu MyKenz koja se dijeli upravo u području zelenih i eko održivih inovacija te posebnu nagradu koju najboljoj inovaciji po svom izboru dijeli iranski Institut inovatora.

Sve je počelo gotovo slučajno, priča nam Andrej, kada je na Tehničkom fakultetu u Rijeci napravio malog robota koji se okreće prema suncu i služi i kao punjač mobitela. 

– Napravio sam ga od kutije štapića za uši i Nivea kreme (smijeh) i onda je Josip rekao da ne može to tako i da moram to napraviti ozbiljnije, kaže Andrej i dodaje da je tako počela suradnja. 

Zatim je stiglo proljeće, kupili su jagode i pozabavili se automatiziranjem procesa zalijevanja i to je bio začetak projekta pametnih vrtova koji bi uskoro trebali biti i dio brojnih hrvatskih škola, gdje će djeca moći kroz cijelu godinu učiti o procesu uzgoja biljaka upravo uz njih. 

– Škole su nam sada glavna orijentacija, no u perspektivi imamo plan proširiti ponudu jer sam proizvod može biti atraktivan i kao dekorativni element u restoranima, tvrtkama, ali i privatno.

Štoviše, već sada oni koji su zainteresirani mogu naručiti svoj mali pametni vrt putem web stranice, pa ako želite nemojte se ustručavati, jer kako ističu, pomoć je uvijek dobrodošla, a cilj je od početka bio stvoriti proizvod koji će biti dostupan svima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest