ŽUPANIJA DESTINACIJA

Odlični turistički rezultati Karlovačke županije u prvih četiri mjeseca ove godine i rekordna predsezona najavljuju turističku “sezonu iz snova”!

RTZ Karlovačke županije

Prema podacima je 80% turističkih noćenja ostvareno u hotelima i objektima u domaćinstvu, što znači da gosti i turisti preferiraju organizirani smještaj prilikom dolaska u našu županiju.

Karlovačka županija, koja se može pohvaliti Rakovicom, turistički najposjećenijom općinom u kontinentalnoj Hrvatskoj već dugi niz godina, objavila je turističke rezultate za prva četiri mjeseca ove godine i kako stvari stoje, ima puno razloga za zadovoljstvo i optimizam uoči nove turističke sezone.

Naime, u  prva četiri mjeseca ove godine, bilježimo odlične turističke rezultate, a kako je naglasila županica Martina Furdek-Hajdin, to je rezultat sustavnog rada i zajedništva koji je objedinio privatni i javni sektor. 

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Starom gradu Dubovcu direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak istaknuo je kako je u 2023. godini ostvareno 34 posto turističkih noćenja više nego godinu ranije i zato možemo govoriti o rekordnoj predsezoni. 

– Ukupan broj noćenja tijekom prva četiri mjeseca 2023. godine se povećao za 4,20 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, što je dovelo do povećanja prosječnog boravka turista u cijeloj Karlovačkoj županiji, rekao je Fanjak.

Trećina ostvarenih noćenja je, očekivano, na području TZP Plitvičke doline, a slijede ih Karlovac (21,7%), Ogulin (12,3%), Slunj (12%), Područje Četiri rijeke (10%) i ostali (7,7%) što označava veću disperziju turističkog prometa. Prevladavaju domaći turisti koji su ostvarili 33% turističkih dolazaka i 37% turističkih noćenja što dovodi do značajnog porasta domaćih turista (70% više). 

Neke od najznačajnijih manifestacija koje su se događale na području Karlovačke županije tijekom ova prva četiri mjeseca, a koji su doveli do rekordne predsezone su svakako održavanje European Cup Karlovac Open, Quattro River Rally, WRC Croatia Rally te brojne lokalne aktivnosti na otvorenome.

Prema podacima je 80% turističkih noćenja ostvareno u hotelima i objektima u domaćinstvu, što znači da gosti i turisti preferiraju organizirani smještaj prilikom dolaska u našu županiju.

Karlovačka županija navedenim turističkim rezultatima opravdava svoj status najposjećenije kontinentalne županije nakon grada Zagreba, a za to su zaslužni i brojni turistički eventi i manifestacije koje jačaju destinacije.

Uskoro nas očekuju Vivodina Wine & Walk, u ponedjeljak se otvara Nikola Tesla Experience Center, a s proljećem i ljetom svi znaju da nas očekuju vrlo posjećeno karlovačko Zvjezdano ljeto, dok će se uz Teslu konačno otvoriti o novouređeno kino Edison. Na zalasku ljeta tu je za mnoge omiljeni Štrudlafest na ozaljskom području. 

Kako je rečeno na tiskovnoj, Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije priprema Strategiju razvoja aktivnog turizma na području Karlovačke županije, u okviru koje će Karlovačka županija imati sustavno pobrojane manifestacije, a koji će joj osigurati status vodeće destinacije aktivnog odmora. 

– U završnoj fazi je i novi turistički vodič na hrvatskom i njemačkom jeziku bit će distribuiran tijekom mjeseca lipnja. RTZ Karlovačke županije predstavio je i novu interaktivnu web stranicu koja će davati brojne informacije o ključnim manifestacijama Karlovačke županije, a bit će plasirana tijekom lipnja, kažu u županijskoj TZ. 

U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma i sporta, u tijeku je izrada nove turističke kartice koja će omogućiti niz pogodnosti, a direktor Fanjak očekuje da će njezina uporaba dodatno pridonijeti uspješnoj turističkoj godini. 

– Karlovačka županija u kontinuitetu osigurava određena financijska sredstava koja su namijenjena za ulaganje u javnu turističku infrastrukturu, ali i u održavanje brojnih manifestacija tijekom godine, zaključila je županica Martina Furdek Hajdin. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest