ODLIČNA SURADNJA

Brojni projekti kao rezultat odlične suradnje Karlovačke županije i REGEA-e – jedan od njih je i obnova od potresa crkve u Kunićima Ribničkim

Zahvaljujući projektu Karlovačka županija i REGEA prvi su u Hrvatskoj uspostavili sustav praćenja potrošnje energenata i vode na mjesečnoj osnovi za sve objekte javnih ustanova

Povodom obilježavanja 15 godine suradnje REGEA-e i Karlovačke županije, presjek kvalitetne suradnje dali su županica Martina Furdek Hajdin i ravnatelj dr.sc. Julije Domac. 

Iz Karlovačke županije podsjetili su kako je priča o programu razvoja energetske učinkovitosti i održivog upravljanja energijom s REGEA-e započela je još 2008. godine projektom Sustavnog gospodarenja energijom u sklopu kojeg je napravljen registar zgrada u vlasništvu županije te su napravljene investicijske i energetske studije.

Zahvaljujući ovom projektu Karlovačka županija i REGEA prvi u Hrvatskoj uspostavili sustav praćenja potrošnje energenata i vode na mjesečnoj osnovi za sve objekte javnih ustanova te je izrađena Strategija održivog korištenja energije županije.

Ravnatelj Domac kazao je kako njihovi zajednički projekti redovito su na nacionalnim natjecanjima i evaluacijskim programima proglašavani najboljima.

– Karlovačka županija je bila prva, a definitivno je i dalje vodeća u poticanju energije biomase. Imamo tri škole koje imaju vlastite tvornice biomase. Naša suradnja se zadnjih godina sve više razvija na način da agencija preuzima odgovornost da u ime županije i prema nalogu županije vodi gradilišta i osmišljava brojne projekte kao što su potresna obnova, rekonstrukcija i obnova kulturne baštine, Dodir civilizacija i slično.

– Ponosan sam što se logo Karlovačke županije i REGEA-e zajedno pojavljuje na najpoznatijim i najprestižnijim konferencijama i prezentacijama. Vjerujem da budućnost nakon ovih 15 godina djeluje slično i optimistično, jer smo postavili visoki standard i pokazali kako simbioza struke i politike odlično surađuje, izjavio je ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac. 

Jedna od pet crkava na kojoj traje konstrukcijska obnova – Crkva sv. Katarine u Kunićima Ribničkim financijski je najzahtjevniji projekt od svih pet crkava u kojima trenutno traje konstrukcijska obnova. U pratnji pročelnice Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonje Kočevar i suradnika, županica Martina Furdek Hajdin i ravnatelj Julije Domac obišli su gradilište. 

Obnova zgrada javnog sektora

Od 2013. godine REGEA provodi projekte djelomične i cjelovite energetske obnove. Parcijalna energetska obnova obuhvatila radove u 8 škola REGEA je sudjelovala u pripremi i prijavi energetske obnove Upravne zgrade Karlovačke županije, a 2016. godine započinje novi ciklus energetske obnove – od tada je energetski obnovljeno 7 škola i 3 zdravstvene ustanove i ukupno investirano preko 1 milijun eura.

Sve investicije u parcijalnu i cjelovitu energetsku obnovu na zgradama javnog sektora iznosile su preko 6.5 milijuna eura, od čega su svi projekti sufinancirani bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Na ove investicije podsjetila je i županica Martina Furdek Hajdin

– Orijentirani smo na ulaganje i obnovu zgrada javne namjene, pogotovo u zdravstvu i školstvu, kroz energetske obnove te zamjene energenata obnovljivim izvorima energije. Ovaj projekt konstrukcijske obnove Crkve sv. Katarine u Kunićima Ribničkim lijepi je primjer kako europski novac dolazi u svaki kutak naše županije. Sada se kroz Fond solidarnosti, na području Karlovačke županije, realiziraju projekti ukupne vrijednosti 47 milijuna eura. Ideja i sredstava ne nedostaje, iako ponekad nedostaje ljudi koji će te ideje realizirati, ali uz ovakvu odličnu suradnju, vjerujem da ćemo i u budućnosti realizirati projekte kojima se veselimo.

Karlovačka županija je još 2013. godine kroz projekt Zelena energija započela provedbu višegodišnjeg programa rekonstrukcije kotlovnica u školama Karlovačke županije s kotlovima na biomasu.

Do danas projekt je ostvario odlične rezultate kroz sedam realiziranih investicija u vrijednosti 1,2 milijuna eura (iz čak sedam različitih izvora financiranja) od čega većinom bespovratnim sredstvima (74%), dijelom privatnim sredstvima (13,5%) i samo manjim dijelom sredstvima javnog proračuna (12%).

Karlovačka županija je prva i jedina u RH koja je obnovu dvije kotlovnice (OŠ Slunj i OŠ Ozalj) provela putem modela ugovorne prodaje topline u kojem je privatni investitor uložio vlastita sredstva u rekonstrukciju kotlovnice, a povrat uloženih sredstava vrši prodajom toplinske energije temeljem dugoročnog ugovora.

– Od 2009. do 2023. pripremljeno je i provedeno sufinanciranje fizičkih osoba na ugradnju obnovljivih izvora energije i primjenu mjera energetske učinkovitosti. Tako je čak 460 kućanstava ugradilo sustave iskorištavanja obnovljivih izvora energije ili poboljšalo energetsku učinkovitost svojih domova, a vrijednost svih projekata iznosila je čak 2 milijuna eura, poručuju iz Karlovačke županije.

Kroz aktivnosti upravljanja projektima gradnjom REGEA je doprinijela realizaciji projekata većeg obuhvata. Značajan doprinos ostvaren je u sklopu potresne obnove, odnosno konstrukcijske obnove zgrada koje su zaštićena kulturna dobra. U tijeku je realizacija 5 projekata konstrukcijske obnove zgrada – zaštićenih kulturnih dobara.

U sklopu usluge upravljanja projektima REGEA je također uključena u još jedan strateški projekt Karlovačke županije – Regionalni distributivni centar za voće, povrće i industrijsko bilje u Cetingradu. Radi se o projektu koji se razvija u sklopu plana za gospodarski oporavak i planski razvoj poljoprivrede na području Karlovačke županije, a u cilju osiguranja potrebne infrastrukture za prijem i trženje poljoprivrednim proizvodima.

Jedan od najnovijih, a potencijalno i najljepših projekata kojeg razvijaju REGEA i županija jest projekt  Razvoj destinacije Smaragdnih rijeka i dolina valorizacijom zaštićene kulturne baštine Josipdola – Modruš – arheološko vrelo srednjovjekovlja.

Radi se o projektu koji je dio strateškog projekta Karlovačke županije – Dodir civilizacija koji ima za cilj valorizirati i oživjeti devet starih gradova u Karlovačkoj županiji te objekt Bosanskog magazina u staroj karlovačkoj jezgri Zvijezda i njima gospodariti u skladu s principima održivog razvoja.

U  sklopu istog projekta REGEA, u suradnji s Karlovačkom županijom također pokreće i  3 projekta u sklopu programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara koje provodi Ministarstvo kulture i medija, a odnosi se na lokacije Starog grada Cetin, Bosiljevo i Modruš.

– U svim navedenim projektima doprinos REGEA-e ogleda se i u predlaganju inovativnih i održivih rješenja, posebno u dijelu energetike i zaštite okoliša u svim fazama razvoja projekata, kako za Karlovačku županiju, tako i za gradove, općine i poduzetnike s ovog područja, napominju u Županiji. 

U posljednjih 15 godina REGEA na području Karlovačke županije provela je čak 84 EU projekta. Od toga je 31 projekt u provedbi, a mnogi novi se pišu i prijavljuju. Potaknuli su 500 milijuna eura projektnih investicija i najbolja su javna ustanova po provedbi europskih projekata s obzirom na broj zaposlenika.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest