RAD SUDOVA

Kako rade sudovi u Karlovcu? Prosječno rješavanje predmeta traje i do dvije godine, no suci i za vrijeme “bijelog štrajka” rade na hitnim slučajevima

U prva tri mjeseca ove godine Županijski sud u Karlovcu zaprimio je 1.196 predmeta, riješeno ih je 1.113, s time da se u 2023. godinu ušlo s 925 neriješenih predmeta

Zbog nedostatka dijaloga s vladajućima ovog tjedna traje takozvani bijeli štrajk u hrvatskom pravosuđu, pa će tako sudovi idućih će 11 dana provoditi mjere upozorenja, među njima i svi suci sa Županijskog i Općinskog suda u Karlovcu, stalne službe Ogulin te stalne službe Trgovačkog suda.

U razdoblju od 8. do 19. svibnja 2023. odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. 

U istom razdoblju u drugostupanjskim postupcima održavat će se sjednice vijeća, ali se neće otpremati odluke, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Pritom, svaki sudac procjenjuje koji su predmeti hitni.

Kako je u razgovoru za KAportal pojasnio glasnogovornik Županijskog suda u Karlovcu sudac Leon Kovačić, hitni su npr. predmeti u kojima je određen istražni zatvor ali i npr. oni u kojima stranka dolazi iz inozemstva. Važno je napomenuti da će predmeti koji su odgođeni imati prioritet pri zakazivanju nakon završetka mjera upozorenja.   

Statistika rada sudova 

Dok se suci bore za svoja prava, KAportal je provjerio statistiku primljenih, riješenih i neriješenih predmeta na karlovačkim sudovima.

U prva tri mjeseca ove godine Županijski sud u Karlovcu zaprimio je 1.196 predmeta, riješeno ih je 1.113, s time da se u 2023. godinu ušlo s 925 neriješenih predmeta.

Od toga u građanskom postupku drugog stupnja neriješenih predmeta na početku bilo je 716, primljenih 512, a u promatranom razdoblju riješeno ih je 473, a 755 ostalo je neriješenim. U građanskom postupku prvog stupnja primljeno je pet predmeta te ih je toliko i riješeno. 

U kaznenom postupku drugog stupnja neriješenih je predmeta na početku bilo 115, primljeno je novih 145, sveukupno riješeno ih je 130, a toliko ih je ostalo i neriješeno na kraju ožuka. U kaznenom postupku prvog stupnja neriješeno ih je bilo 23, primljeno su dva nova, ukupno ih je riješeno 5 i ostalo ih je neriješeno 20. 

Prosječna starost svih neriješenih predmeta od početka procesa je 1.424 dana, dok je prosječno trajanje rješavanja predmeta od datuma početka procesa je 685 dana. 

Za Općinski sud u Karlovcu dostupni su samo javno objavljeni podaci za 2021. godinu. Sukladno njima, na početku godinu neriješenih predmeta bilo je 2.797, primljeno ih je 4.198, riješeno ih je 3.386, a neriješenih je ostalo 3.627.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest