PPK STIPENDIRA

Strukovno zanimanje mesar: Siguran posao i bezbrižno školovanje uz 135 eura mjesečne stipendije

PPK

Kampanju "Biraj mudro, za sigurnu budućnost" podržavaju Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Karlovac i Karlovačka županija

Mjesečna stipendija u iznosu 135 eura, plaćen rad na praksi i troškovi prijevoza, besplatan topli obrok za vrijeme prakse, besplatni udžbenici, darivanje u povodu blagdana, mogućnost plaćenog rada tijekom školskih praznika i ono najvažnije – jamstvo trajnog zaposlenja u struci uz plaće iznad prosjeka u sektoru, pogodnosti su koje PPK karlovačka mesna industrija nudi mladima koji odaberu strukovno zanimanje mesar. Na taj način ova domaća mesoprerađivačka tvrtka već godinama aktivno radi na stvaranju vlastitog stručnog kadra, u situaciji kada je zanimanje mesar deficitarno na domaćem tržištu rada, ali i u većini europskih zemalja. U posljednjem je desetljeću PPK značajno proširio proizvodne kapacitete pa se pogoni trenutačno prostiru na čak 25.000 četvornih metara i zapošljavaju više od 600 djelatnika, a po proizvodnim kapacitetima i poslovnim rezultatima nalaze se u samom vrhu hrvatske prehrambene industrije. Kompanija je dio Grupe Pivac, jedne od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

“Uzimajući u obzir naše planove daljnjeg jačanja pozicije na domaćem i inozemnom tržištu, jasno je da će potrebe za kvalificiranim mesarima i dalje rasti. Želja nam je graditi budućnost na temeljima tradicije i kvalitete karlovačkih mesarskih obrta, što je moguće samo uz školovane stručnjake. U nadi da će pogodnosti koje nudimo potaknuti mlade da odaberu ovo strukovno zanimanje, u novoj školskoj godini nastavljamo stipendirati buduće mesare. To zanimanje definitivno ima sigurnu budućnost. Unatoč stalnom napretku tehnologije, ljudski faktor u ovom je poslu nezamjenjiv. Nakon završetka školovanja, mladi mesari kod nas imaju siguran posao u stabilnoj i rastućoj tvrtki, u kojoj su znanje i rezultati cijenjeni i vrednovani”, kaže Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

“Ne planiramo odlazak u inozemstvo, s našim zanimanjem i ovdje se može zaraditi za dobar život”

Nastavni program nije težak, a radna okolina na praktičnoj nastavi poticajna je i stimulativna. Mentori i stariji kolege su susretljivi, a stipendija motivirajuća jer omogućuje lakšu realizaciju ne samo malih svakodnevnih zadovoljstva, već i poneko vrjednije ulaganje. Sažetak je to iskustava koje su podijelili Kevin Bukva, Jakov Kapučija i Sebastijan Miklić, učenici 1. razreda Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac. Sva trojica školuju se za mesare i zajedno pohađaju stručnu praksu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji. Kevin dolazi iz općine Plaški pa mu je upis u srednju školu zbog udaljenog mjesta stanovanja donio još jednu veliku životnu promjenu, selidbu u Učenički dom u Karlovcu. Obitelj mu nedostaje jer ih sada viđa samo vikendom, no otkriva da se u novom, samostalnijem životu odlično snašao.

“Na praksi mi se odmah svidjelo, sve mi je bilo blisko jer sam odmalena pomagao obitelji na poslovima kolinja. Naravno, u skladu sa svojim godinama. U početku su to bili jednostavniji zadatci kao što je rezanje špeka za čvarke, no danas sam već majstor za svaki dio tog posla. Zato sam i odlučio pretvoriti svoju vještinu u posao kojim ću se profesionalno baviti. Obitelj mi je bila podrška. Uputili su me da ću s mesarskim zanatom uvijek imati siguran posao kojim ću moći zaraditi pristojan novac”, ispričao je Kevin.

Slična je i Jakovljeva priča. Kod odabira srednje škole, ovom 15-godišnjaku iz Šišljavića kod Karlovca zanimanje mesar također je bilo prvi i jedini izbor.

“Od djetinjstva sam pomagao u svim poslovima oko životinja pa nisam imao nikakvih dilema oko odluke čime se želim baviti u budućnosti. Iako mi je iskustvo od ranije olakšalo prilagodbu na zadatke za praksi, mislim da to ipak nije presudno. Sve što se od učenika očekuje, mogu svladati i mladi koji do upisa nisu imali dodira s ovim zanatom”, poručuje Jakov.

Sebastijan iz Rečice ima malo drugačije iskustvo od svojih školskih kolega. Prilikom upisa dvoumio se između zanimanja mesar i keramičar, upisao program za keramičara, no ipak se vrlo brzo predomislio i uputio zamolbu školi da mu omogući prelazak u mesare. Zamolba je odobrena, a nakon što je uspješno priveo kraju prvu godinu školovanja, siguran je da nije pogriješio.

“Probao sam i sada znam – više mi se sviđa biti mesar. Malo je tome pripomogla i sugestija mog tetka Petra, iskusnog mesara i dugogodišnjeg zaposlenika PPK, a i stipendija mi puno znači. Štedio sam, mjesecima ju nisam ni taknuo, a onda sam od tog novca nedavno kupio tri telića o kojima sada sam brinem”, pohvalio se Sebastijan.

Sva trojica stipendista PPK karlovačke mesne industrije složni su i u planovima za budućnost, koju za razliku od brojnih vršnjaka vide u ostanku u Hrvatskoj. “Ne planiramo odlazak u inozemstvo, s našim zanimanjem i ovdje se može zaraditi dovoljno za lijep i kvalitetan život”, zaključuju budući mesari.

Traženo i dobro plaćeno zanimanje

PPK karlovačka mesna industrija kontinuirano ulaže u modernizaciju opreme i strojeva pa budući mesari ovdje imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces koristeći najmoderniju tehnologiju. Poručuju da su svi zainteresirani učenici, uz prethodnu najavu, dobrodošli razgledati proizvodne pogone.

Suvremeno su opremljene i učionice novoobnovljene Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac. Obrazovanje za zanimanje mesar traje tri godine, nakon čega učenici stječu srednju stručnu spremu. Nastavni program zanimanja mesar odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih, stručnih i izbornih predmeta te praktične nastave.

“Zanimanje mesar je specifično zanimanje, vrlo korisno, traženo i zanimljivo. Tko izuči mesarski zanat, lako će naći dobro plaćen posao u struci. Iako se ovo zanimanje često percipira kao muško, istaknula bih da ga jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike i učenice da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo vam omogućiti dobre uvjete obrazovanja, vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te radnu i prijateljsku okolinu u kojoj ćete se dobro osjećati”, poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ Karlovac.

Aktivnosti koje PPK karlovačka mesna industrija provodi u cilju poticanja mladih na upis u zanimanje mesar podržao je Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Karlovac, kao i Karlovačka županija.

“Kao i mnoga obrtnička zanimanja, mesari su deficitarni u našoj županiji, Hrvatskoj i Europi. Način na koji se PPK trudi osigurati kadar za svoj razvoj je dobar: visoke stipendije, kvalitetna stručna praksa i sigurno zaposlenje privlače mlade da izaberu zanimanje mesar. Plaće mesara su visoko iznad hrvatskog prosjeka, a mogućnosti zaposlenja vrlo velike. U mesnoj industriji, trgovini ili u vlastitom obrtu, svatko tko završi za mesara ima osigurano mjesto na tržištu rada”, naglasila je Ivana Mehle, predstojnica karlovačkog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Iz Karlovačke županije su pak poručili kako su mjere koje provodi PPK značajan doprinos sprječavanju iseljavanja mladih.

“Gospodarstvo županije želimo graditi na postojećim resursima i tradicionalnim industrijama, u koje svakako spada i prehrambena. Želimo zadržati mlade ljude sa suvremenim strukovnim obrazovanjem te kvalitetnim poslom, a kao jednog od kvalitetnih gospodarstvenika koji to može osigurati i omogućiti na ovom prostoru svakako vidimo PPK karlovačku mesnu industriju”, istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin.

PPK: Cilj su nam motivirani i zadovoljni zaposlenici

Obveza korisnika stipendija PPK karlovačke mesne industrije je redovito pohađati nastavu i stručnu praksu te završiti školsku godinu za koju se koristi stipendija. Prosjek ocjena nije uvjet za dobivanje stipendije. Nakon završetka školovanja, stipendisti su obavezni ostati u radnom odnosu do dvije godine, ovisno o razdoblju korištenja stipendije. Potom im se nudi i trajno zaposlenje uz stimulativna primanja i prava iz kolektivnog ugovora, kojime su radnicima zajamčene brojne pogodnosti iznad zakonom propisanih, kao što su nagrade za ostvarene radne rezultate, osiguran topli obrok, božićnica, slobodan dan za polazak djeteta u školu i druge. Iz Uprave ističu da su im cilj motivirani i zadovoljni radnici jer su svjesni da su ulaganja u zaposlenike i poticajno radno okruženje nužan preduvjet za dugoročni uspjeh.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest