PRIJETE NOVA POSKUPLJENJA

Novi udar na džepove građana: Sir, vrhnje, jogurt, suhomesnato. Sve će poskupjeti. Kako izbjeći divljanje cijena?

foto ilustracija - RTL

Iako su nam novom poreznom reformom obećane veće plaće, razliku bi vrlo lako mogli izgubiti samo jednim odlaskom u trgovinu. Prijeti novo poskupljenje mliječnih proizvoda, ali i mesnih prerađevina.

Sir, vrhnje, jogurt su istovremeno preskupi za kupce, a za
proizvođače neisplativi. Država im, kažu, uzme sve što zarade.

“PDV na mlijeko je 5 posto, na repromaterijal je 13 posto, a na
proizvod koji ide vani je 25. Ovaj PDV od 25 nama uzme svu dobit
u proizvodnji, a mi živimo od prerade”, kaže nam Darko
Pavičević, upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi
sela.

Proizvođači suhomesnatih proizvoda kažu da njima nije ništa
drugačije.

“U ovom momentu kada gledamo, država zarađuje više nego što
zarađuje industrija, jer mesna industrija ne može ostvariti maržu
od 25 posto dok je PDV 25 posto”, kaže nam Milivoj Medven,
direktor u mesoprerađivačkoj industriji.

Jedino rješenje bila bi jedinstvena stopa PDV-a od 5 posto na svu
hranu.

“Sve je u neredu. Nama bi 5 posto PDV-a omogućilo da mi ne dižemo
cijene dalje. Cijene se sigurno ne bi dizale kod nas”, tvrdi
Pavičević.

No, u to je teško vjerovati jer situacija iz travnja prošle
godine kada je snižen PDV na maslac, svježe meso, ribu, voće,
povrće, jaja u konačnici nije donio niže cijene na policama. Nisu
profitirali građani, a ni država koja je, procjenjuju iz Porezne
na nižem PDV-u izgubila gotovo 280 milijuna eura. Da bi građani
imali koristi, potrebno je, smatraju poduzetnici, napraviti
cjelovitu reformu.

“Ako dignete prag ulaska u PDV s 40 tisuća eura na 80 tisuća
eura, ako smanjite porez na dohodak, adekvatno – a ne prebacivati
na jedinice lokalne samouprave, ako idete sa smanjivanjem PDV-a
na uslužne djelatnosti na 13 posto, odnosno proizvodnju hrane na
5 posto, u tom momentu možete očekivati i da će se cijene
stabilizirati”, kaže Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas
poduzetnika.

Koliki god porez na hranu bio, mnogi građani moraju izgurati
mjesec u plusu. A to je, čini se, nikad teže.

“Mislim i da se smanji PDV, ne bi bile cijene niže. Ništa ne bi
bilo niže”, pesimistična je Tifa Žižić iz Zaprešića.
Njezina sugrađanka Marina Topić se slaže.

“Strašno je skupo sve, i smanjenje PDV-a bi dobro došlo svima. Na
primjer, u Luksemburgu nemaju PDV”.

S PDV-om od 25 posto, kažu proizvođači, stvoren je potpuni
disbalans u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda dok se
istovremeno u Poljskoj domaća proizvodnja štiti uz stopu PDV-a na
hranu od 0 posto.

“Došlo je do globalnog poskupljenja mesa i polako je nestašica
mesa na tržištu. Cijene mesa su jako skočile gore i sadašnji PDV
od 25 posto utječe jako na cijenu suhomesnatih proizvoda i
postajemo nekonkurentni na policama”, objašnjava naš sugovornik
Medven.

“Ako vi smanjite PDV s 25 posto na 5 posto, određeno smanjivanje
je moguće i moglo bi biti, ali u konačnici primarni cilj je
zadržati hrvatsku proizvodnju na profitabilnom nivou, što
trenutačno nije” smatra Bujas.

No, u slučaju da stopa PDV-a ostane ista – proizvođači su jasni.

“U jesen će biti poskupljenje svega, što se tiče hrane, a
naročito povrća i voća. Proizvodnja povrća ili proizvodnja
mlijeka vam je u istom košu”, kaže Pavičević.

A račun će, kao i uvijek, podmiriti građani.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest