KNJIŽEVNI KRUG KARLOVAC

Natječaj za kratku priču “Zlatko Tomičić”: U gradskoj knjižnici dodijeljene nagrade, prva nagrada Marijani Balog-Parazajda iz Križevaca

"Mislila sam da imam veće šanse da na mene padne nepoznati leteći objekt i da otkrijem male zelene. Osjećam se izgubljeno", rekla je pobjednica iz Križevaca

– Hvala žiriju. Mislila sam da imam veće šanse da na mene padne nepoznati leteći objekt i da otkrijem male zelene. Osjećam se izgubljeno. Godinu su postojali fragmenti, ali ih nisam mogla uklopiti godinu dana. Poslala sam je na jedan drugi natječaj također,ali nije zamijećena, rekla je po preuzimanju prve nagrade po provedenom natječaju Književnog kruga Karlovac za najbolju kratku priču Marijana Balog – Parazajda iz Križevaca, koja je s plaketom, tri stotine eura i kolekcijom knjiga u izdanju KKK nagrađena za priču “Dva centimetra ispod kože”.

Drugu nagradu novčane vrijednosti 220 eura dobili su supružnici iz Varaždina Denis i Anita Peričić za priču “Što je vidio Bepo”, a treću Marija Galović iz Jastrebarskog za priču “Pismo”, a ona je honorirana sa 150 eura.

Pohvaljeni su Selma Parisi iz Zagreba za priču “Zajedno razdvojeni”, Korina Husnjak iz Zagreba za priču “Dan kad je Mjesec pao na Zemlju”, Ljiljana Brković Zorčić iz Siska za priču “Ekvilibrij”, Sanja Radović iz Zagreba za priču “Sreća je negdje drugdje”, Alen Lisek iz Osijeka za priču “Kletva Dalibora Kaučuka”, Miljenko Kosijer iz Karlovca za priču “Zašto plačeš kad smo sami tako odlučili”, Jagoda Prebeg iz Rijeke za priču “Euri, nekretnine i proširene vene” i Andriana Baćurin iz Karlovca za priču “Ostani i pokaži mi put”. Sve se nagrađene i pohvaljene priče mogu pročitati na mrežnim stranicama Književnog kruga Karlovac.

Pristiglo je ukupno 56 priča, a prosudbeno povjerenstvo su činili predsjednik Književnog kruga Karlovac Damir Valent, Silvija Šesto i prošlogodišnja pobjednica Luna Tatjana Val. “Sve je više mladih autora. Prva kratkopričaška liga nam šalje priče. Bilo je zaista teško odlučiti koja je najbolja. Prvo smo izdvojili 18, a onda smo se borili s time kojih deset izdvojiti”, rekao je Valent i dodao:

– Ove godine je bilo manje humoreske i gegova, a puno o razvodu – ostavljena žena, ostavljen muškarac, djeca u problemu nakon razvoda… Bile su to uglavnom kvalitetno napisane priče.

S. Šesto je rekla da nije bilo puno priča koje nisu ulazile u obzir za pohvalu ili nagradu.

– Neke su bile doslovno za tinejdžere i nisam imala problema izbaciti ih iz razmatranja. Petnaestak priča je baš podjednako dobro i ovogodišnji natječaj je baš jak. Dosta smo bili suglasni. Najjače priče ove godine su mi bile one koje su bile najpotresnije. Nismo se svađali pri odabiru tri nagrađene, navela je S. Šesto, a L. Tatjana Val dodala:

– Jako mi se svidjelo što je bilo dosta pomaknutih priča, koje su imale preokret na kraju i koje su društveno angažirane. Oduševljena sam s ove tri koje su iskočile.

Plan je nakon 25. natječaja objaviti zbirku nagrađenih priča.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest