ZABRINUTI PROIZVOĐAČI

Uzbuna na tržištu! WHO će popularni zaslađivač u gaziranim pićima proglasiti mogućim uzročnikom raka

Danas.hr

Zaslađivač aspartam koristi se, između ostalog, u dijetalnoj Coca-Coli, Marsovim Extra žvakaćim gumama i pojedinim Snapple pićima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) idući tjedan mjesec
proglasit će jednog od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu
moguće kancerogenim, odnosno mogućim uzročnikom raka, objavio je
Reuters.

Riječ je o tvari aspartam, koja se koristi u proizvodima kao što
su dijetalna Coca-Cola, Marsove Extra žvakaće gume i pojedina
Snapple pića. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC)
koja je ogranak WHO-a u srpnju će proglasiti “moguće kancerogenom
za ljude” .

IARC je finalizirao svoje mišljenje ranije ovog mjeseca nakon
sastanka vanjskih stručnjaka skupine, a cilj joj je procijeniti
je li nešto potencijalno opasno ili ne.

Pritom ne uzima se u obzir koliko proizvoda osoba može sigurno
konzumirati.

Takvu preporuku daje drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene
aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i
Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te
nacionalni regulatori.

Međutim, slične presude IARC-a u prošlosti za različite tvari
izazvale su zabrinutost među potrošačima pa su dovele i do tužbi
te je na kraju to postao pritisak na proizvođače da ponovno
kreiraju recepte te zamijene ih alternativama. To je dovelo do
kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.

Objava odluke 14. srpnja

JECFA, WHO odbor za aditive, također preispituje korištenje
aspartama ove godine.

Njegov sastanak započeo je krajem lipnja i trebao bi objaviti
svoje nalaze istog dana kada IARC objavi svoju odluku – 14.
srpnja.

Od 1981. JECFA tvrdi da je aspartam siguran za konzumaciju unutar
prihvaćenih dnevnih granica.

Na primjer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12
i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića, ovisno o količini
aspartama u piću, svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Europu,
uvelike dijele njegovo stajalište.

Glasnogovornik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i
JECFA-e bili povjerljivi do srpnja, ali je dodao da su
“komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja “prvi temeljni
korak u razumijevanju kancerogenosti”.

Povjerenstvo za aditive “provodi procjenu rizika, koja određuje
vjerojatnost da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti
pod određenim uvjetima i razinama izloženosti.”

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba
procesa u isto vrijeme moglo biti zbunjujuće, prema pismima
američkih i japanskih regulatora u koja je Reuters imao uvid.

“Ljubazno molimo oba tijela da koordiniraju svoje napore u
reviziji aspartama kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna ili
zabrinutost u javnosti”, napisala je Nozomi Tomita,
dužnosnica japanskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne
skrbi, u pismu od 27. ožujka zamjenici ravnatelja
WHO-a Zsuzsanni Jakab.

Pismo, koje je Reuters dobio na uvid, također poziva da se
zaključci obaju tijela objave istog dana, što će se i dogoditi.
Japanska misija u Ženevi, gdje je sjedište WHO-a, nije odgovorila
na zahtjev za komentar.

Zaključci IARC-a mogu imati golem utjecaj.

Suđenja zbog bolesti

Njegovo je povjerenstvo 2015. zaključilo da je glifosat
“vjerojatno kancerogen”.

Godinama kasnije, iako su druga tijela poput Europske agencije za
sigurnost hrane (EFSA) osporavala tu procjenu, tvrtke su i dalje
osjećale učinke odluke.

Njemački Bayer 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih
sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak
okrivili korištenje njegovih sredstava protiv korova na bazi
glifosata.

Odluke IARC-a također su se suočile s kritikama zbog izazivanja
nepotrebne uzbune zbog tvari ili situacija koje je teško izbjeći.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju
“vjerojatno kancerogenih”, a korištenje mobilnih telefona kao
“moguće kancerogenih”, slično aspartamu.

“IARC nije tijelo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama
nije znanstveno sveobuhvatan i uvelike se temelji na široko
diskreditiranim istraživanjima”, izjavila je Frances Hunt-Wood,
glavna tajnica Međunarodne udruge zaslađivača (ISA).

Zabrinutost proizvođača zbog recenzije

Udruga, čiji su članovi Mars Wrigley, odjel Coca-Cole i Cargill,
rekla je da je “ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a,
koja bi mogla obmanuti potrošače”.

Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine
opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba
pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine umjetnih
sladila, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

Ona je uslijedila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji
početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod
miševa i štakora povezani s tim sladilom.

Prva studija nije mogla dokazati da je aspartam uzrokovao
povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji
druge studije.

Regulatori su odobrili aspartam za globalnu nakon što su
pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića
desetljećima su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da
je analizirao 1300 studija.

Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj potaknuti
dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će
pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće
zaključke.

Ali također će vjerojatno ponovno pokrenuti raspravu o ulozi
IARC-a, kao i sigurnosti zaslađivača općenito.

Prošlog mjeseca WHO je objavio smjernice savjetujući potrošače da
ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu tjelesne
težine.

Smjernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi
da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele smanjiti
količinu šećera u svojoj prehrani.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest