s ličkih pašnjaka

Zorka više od 20 godina pravi sireve na autohtoni način: ‘Bolovanja nema, raditi se mora’

RTL

Lički pašnjaci su puni, ali zbog mnogo kiše - stoji košnja - pa je upitno hoće li biti dovoljno sijena za zimu! Provjerili smo kako se snalaze i hoće li biti dovoljno poznatog ličkog sira

Autohtone buše u društvu vrijednog konja posavca, 20-ak ovaca,
kokoši i tri mliječne krave od kojih jedna daje čak 25 litara
mlijeka dnevno – to je životinjski dio Zorkinog seoskog
gospodarstva u malom ličkom Bužimu.

“Može se živjet, al je teško. Bolovanja nema, raditi se mora. Ja
se dignem ujutro u 20 do 4 kad negdje trebam ić, na placu, a
ovako se dignem oko pet sati ujutro i navečer do 22”, govori
Zorka Ćaćić iz Bužima.

Više od 20 godina Zorka pravi sireve na tradicionalni, domaći
način. Svaki dan ih napravi sedam, pa ih prodaje na tržnici u
Gospiću, na benkovačkom sajmu, ali i na kućnom pragu jer su njeni
sirevi na glasu kao oni zbog kojih vrijedi potegnuti put
smiljanskih šuma

“Najviše radim kuhane sireve, a onda kad se dobro osuše, podimim
ih. Radim i škripavce, ali kuhani sirevi su mi bolji za ljeto ,
za putovanje i tako…”, dodaje.

Škripavac je najpoznatiji lički sir. On se pravi od kravljega
mlijeka. On ima specifičan okus i pod zubima nekako škripi, a za
napraviti jedan ovakav kolut treba čak 10 litara mlijeka

Za nekuhane sireve pomuzeno mlijeko se procijedi, pa tek malo
zagrije

“Mi koji u sirištu sirimo, ne kuhamo mlijeko. A ko kuva mlijeko,
onaj siri ostikom. I onda malo posoli i kad popuca, vidi se da je
gotov, onda se promiješa i onda se kupi. I stavlja se u ove
kalupe. Evo to vam je taj škripavac. To je tako jednostavno. I
brzo i jednostavno”, objašnjava Ana Tomljenović iz Smiljana.

Umijeće tradicionalnog sirenja prenosi se još uvijek s generacije
na generaciju

“Ja imam dvi unuke, kad dođu kod kuće i one. Jedino ne vole must
krave. Ee, smrdi u štali, drugo sve rade”, govori Ana
Tomljenović.

Zbog izrazito kišnog proljeća trava je nabujala, ali još uvijek
nije pokošena. Ivan za svojih 5-6 krava i 50-ak ovaca treba oko 6
tisuća malih bala sijena, pa sada prevrće pokošeno sijeno da se
suši

“To je jako teška situacija s košnjom mislim. A i vrime, evo sad
je malo krenulo, inače kiša svaki dan. Ne možeš ti kositi dok ne
uljepša. Sad javljaju nakon nekoliko dana opet promjena. A to ne
moreš, pet-šest dana mora se sušiti najmanje, sedam, da bi bilo
ono za spremiti u štalu, da bude suho”, kaže Ivan Serdar iz
Bužima.

Krave zato sada uživaju na poljima, u doba godine kad je trava
najsočnija, pa je i mlijeko najbolje. Od lipanjskog mlijeka
sirevi su uvijek bili najbolji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest