pušten promet

Obilaznica Turanj je otvorena i službeno – Mandić kaže da je država ovdje pokazala svoju učinkovitost! Je li doista?

Stanovnici Turnja realizaciju ovog projekta čekaju 40 godina, a pitanje je bi li ga i dočekali da se prije 4,5 godine na Turnju nije dogodila tragedija u kojoj je stradalo dijete.

Napokon je otvorena dionica brze ceste od Mostanja do Vukmanićkog Cerovca, koja će prometno značajno rasteretiti Turanj. Na prigodnoj svečanosti potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je kako mu je drago što je nakon tri godine projekt vrijedan oko 30 milijuna eura i dug 6,2 km okončan.

– Sjetimo se svih problema u sigurnosnom i prometnom smislu, postojeća državna cesta D-1 je bila vrlo opasna i potreba za gradnjom ove dionice je bila prioritet Vlade, Ministarstva i Hrvatskih cesta uz potporu Grada i Županije. Ta cijela priča je trajala malo duže, no kada pogledamo unatrag, nakon potpisanog ugovora se dogodio potres i rat u Ukrajini te poremećaji na tržištu u cijenama materijala. Hrvatske ceste su se tu dosta namučile, no možemo biti zadovoljni, da je sada na zadovoljstvo ljudi koji ovdje žive sve gotovo, ponajviše zbog njih ali i Vlade RH, rekao je ministar Butković, podsjetivši da je u tijeku investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu vrijedan 3 milijarde eura.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je kazao da je važnost ove dionice nemjerljiva, prije svega govoreći o sigurnosti.

– Govorimo o Turnju, ali i o Mostanju i Logorištu, ona će omogućiti ljudima da imaju normalnu svakodnevicu. Zahvala državi, jer smo 2018. godine upirali prema Vladi i državi, a ovdje je država pokazala ne samo da će realizirati projekt već i uskladiti  projekt obrane od poplava i obilaznice, što je bilo papirnato komplicirano. Država je ovdje pokazala svoju učinkovitost, zaključio je Mandić.

Je li tome tako, znat će najbolje stanovnici Turnja koji realizaciju ovog projekta čekaju 40 godina, a pitanje je bi li ga i dočekali da se prije 4,5 godine na Turnju, nažalost, nije dogodila tragedija u kojoj je stradalo dijete.

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta je zahvalio “svima na strpljenju, ne samo u zadnje tri godine, već od 2009. godine otkako je napravljen most, pa do danas”.

– Vrijednost radova je 24 milijuna eura, ranije je napravljen most vrijedan 7 milijuna eura, osim mosta imamo još nekoliko objekata, vijedukt Sajevac, nadvožnjak preko državne ceste i dva semaforizirana raskrižja – kazao je Škorić, najvaljujući dalje radove na užem gradskom prstenu.

Kaže da će pratiti situaciju na terenu te je moguć nastavak gradnje brze ceste, ne nužno u kontinuitetu, već “točkasto”, a prioritet bi bila obilaznica Slunja.

>> Otvorenje obilaznice Turanj 13. srpnja 2023.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest