Sigurno niste razmišljali da ćete krastavce plaćati četiri eura, a još je gora situacija s grahom koji je čak 6 eura. Provjerili smo zašto cijene divljaju
Grah je povrće koje se ovih dana rijetko može pronaći na
tržnicama, a kad ga se i nađe, slijedi neugodno iznenađenje zbog
cijene.
“Imali smo ga danas. 3 su eura u ljusci, a očišćeni su 6 eura
kila”, kazao nam je prodavač Josip iz Zagreba o
kretanju cijena graha.
“Čuo sam da su poskupili dosta, ali čujte, sve je poskupilo pa
tak i to”, poručio nam je pak Duško o stalnom rastu
cijena namirnica.
“O grahu bolje Uopće da ne pričam, to je skuplje od najfinijeg
mesa. Kad vi to pogledate koliko on košta, jest da je on fini, i
ja bi ga isto jela, ali mislim da su cijene neumjerene”, poručila
je Višnja.
Poskupljenja nisu zaobišla ni krastavce. Velika je razlika između
ovogodišnje cijene i one lanjske.
Prodavačica Ivanka Vranić nam je pak kazala da su prije
koštali 5 ili 6 kuna u sezonu, no sada im je cijena znatno
drugačija.
“Bili su prošli tjedan i 3, al sad ih je sve manje”, istaknula
je.
Na gospodarstvu obitelji Bobinac krastavaca ne bi uopće bilo da
nisu pod plastenicima. 6 puta ih je pogodila tuča i uništila
gotovo sve na otvorenom. No, iako su preživjeli tuču, krastavci
se loše nose s plamenjačom.
“Bolesti napadaju, velike vlage, nepovoljni vremenski uvjeti.
Nije to ono što je bilo prošlih godina. Ne beremo ih svaki dan,
hladne su noći, klima nije kako treba. Dan vruć, a po danu 10, 12
stupnjeva, tak da je nestašica krastavaca”, poručila
je Lidija Bobinac, vlasnica OPG-a.
Zbog svega navedenoga, krastavci prve klase – skuplji su no ikad
dosad.
U posudi imamo 26 krastavaca kornišona, a da biste imali jedan
kilogram potrebno ih je 140 i taj kilogram košta nevjerojatna 4
eura. Euro više nego lani.
Ove godine zbog loših je vremenskih uvjeta najmanje za 50 posto
porasla cijena svog povrća. Uz loše vremenske prilike kakve su
ove godine, sigurni urod samo će imati oni koji imaju plastenike.
Neki ne dvoje oko toga hoće li ulagati u njih.
“Ovako više ne ide. u plasteniku možeš barem zatvoriti sve na
vrijeme. Mislim, opet se može desiti šteta zbog vremena, ali
barem će ti nešto ostati”, dodala je Bobinac.
U suprotnom, na poljima će se nalaziti samo, uništeni plodovi na
kojima se jedva nazire što su trebali biti. A lošiji urod znači i
veće cijene.