GRADSKA ČETVRT DUBOVAC

Kvartovska druženja u Karlovcu sve su popularnija – svoju tradiciju ovih dana nastavili su Dubovčaki i Borlinčani FOTO

U petak 15. rujna svoje 15. godišnje okupljanje, drugo zajedničko u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu, imali su Dubovčaki. U planinarskom domu na Kalvariji po 14. put okupili su se mještani Mjesnog odbora Borlin kako bi ispratili ljeto i pozdravili dolazak jeseni.

DAN DUBOVAČKE ŽUPE I SUSRET DUBOVČAKA 50+

Na svom tradicionalnom godišnjem okupljanju Dubovčaka 50+, drugu godinu okupile su se Dubovčakinje i Dubovčaki u Nacionalnom svetištu, na Dan župe 15. rujna kad dubovačka župa Blažene Djevice Marije Snježne i Nacionalno svetište svetog Josipa slave obljetnicu posvete. Naime, 15. rujna 1974. godine, prije 49 godina, kardinal Franjo Šeper, pročelnik Kongregacije za nauk vjere (treći čovjek Crkve u svijetu) posvetio je novoizgrađenu crkvu na Dubovcu. 

Pedesetak Dubovčaka odazvalo se, a druženje je nakon svete mise bilo na otvorenom ispred Farofa i Svetišta, uz iće i piće kojima je sve nazočne počastio mons. Antun Sente, ml., župnik i rektor Nacionalnog svetišta. Potrajalo je do 23 sata. 

Nakon što su za sjećanje na taj dan obavili fotosession održano je misno slavlje koje je predvodio župni vikar svetog Petra u Zagrebu vlč. Patrik Paulić u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml. i protojerejom stvroforom o. Željkom Paićem, čuvarom dubovačke crkve Ranjenog Isusa ili Uzvišenja Svetog Križa. Predvoditelj misnog slavlja u svojoj je propovijedi razložio je ljepotu, snagu i moć ovog prostora u kojem vjerujemo da se nalazi Bog kojemu jedinomu se želimo klanjati.

U pozdravnom govoru svojim župljanima i Dubovčakima rektor Nacionalnog svetišta mons. Sente je između ostaloga naglasio. 

– Pokušavam zamišljati  kako je to bilo prije 49 godina na današnji dan kada je ovdje došao kardinal Franjo Šeper, tadašnji pročelnik kongregacije za nauk vjere, možemo slobodno kazati treći čovjek crkve u svijetu i posvetio ovu dičnu, velebnu karlovačku crkvu koja je kasnije postala Nacionalno svetište svetog Josipa koji je zaštitnik i Grada Karlovca, Karlovačke županije i već 336 godina naše domovine Hrvatske. Danas je ovdje bio jedan autobus hodočasnika Poljaka, kasnije je došao jedan svećenik Pavlin isto tako Poljak. Prije nekoliko  dana, točnije u srijedu prije podne, bio je jedan autobus hodočasnika iz Kalifornije, uglavnom su to Filipinci. Predvodio ih je svećenik iz Tajvana. Ove godine je Nacionalno svetište svetog Josipa posjetilo preko 70.000 hodočasnika. Jesu li mons. Marijan Radanović, možda i neki od Dubovčaki, mogli pretpostaviti da će ova crkva uistinu postati središnje mjesto štovanja zaštitnika naše domovine? Mi smo sada svjedoci koja privlači hodočasnike iz čitavoga svijeta. Upravo to večeras obilježavamo. I tada  su gorjele svijeće koje krase stupove koje drže ovaj hram. Palimo ih jedino na današnji dan svake godine u spomen na posvetu ovog hrama, dike Karlovca, Dubovca i naše domovine Hrvatske, i ne umaramo se neprestano je ukrašavati. Danas je ovo i susret Dubovčaka. Usudim se reći da je ovo najljepša galerija  isto tako dičnog dubovačkog sina, akademskog slikara Danijela Butale, koji je svojim križnim putem, slikom svetog Josipa, ukrasio ovu velebnu crkvu kojemu se divila svetica, primateljica Nobelove nagrade za mir sv. Majka Tereza. To su 
samo neke činjenice zbog kojih nam danas valja biti ovdje, zahvaljivati Bogu na brojnim milostima kojima ne možemo naslutiti kraj.

Mons. Antun Sente, ml. je na kraju mise vlč. Patriku Pauliću za uspomenu darovao repliku kipa sv. Josipa koju je u 3D tehnici napravio ovogodišnji krizmanik Nikola Baniček. 

Misno slavlje animirao je crkveni zbor koji se, kaže rektor Svetišta, proširuje. A najjače pojačanje zasigurno je dobio u sjajnoj pjevačici Sonji Pavlaković-Gojak

BORLINČANI NA KALVARIJI ISPRATILI LJETO I POZDRAVILI DOLAZAK JESENI

Ataše za medije Miljenko Ožura piše: “Glavni organizatori okupljanja mještana s Borlina jesu direktor Vitoslav Murganić i glavni tajnik Borislav Krmec pa su zatražili da se organizacija i čelne pozicije bez tajnog glasanja provjere mlađim Borlinčanima i onima koji se tako osjećaju. Prvenstveno se misli na predsjednika Mjesnog odbora Tomislava Butalu. Prisjetili smo se kakav je tko bio u nogometu. Eto, bek u nogometu bio je Vlado Kiseljak zvan Kuci, igrao je za Napredak s Borlina jer je bio premlad. Naturalizirani Borličan, Dubovčak Vladislav Blažun Škembo u zadnje vrijeme sve se više posvećuje unuku Jakovu pa ovoga puta nije stigao na obje fešte, odlučio se za Kalvariju. Bila su ti i braća Vojak, Robert Mikšić, Drago Lipoščak, Dražen Tropčić zvan Mali čovek, Zdravko Baršić, Željko Mrljak … Ivica Dokman i najstariji među njima Vinko Bogdan zvani Ikan …”

Borlinčani su time ljeto ispratili i dolazak jeseni pozdravili, tradicionalno kao svaki put u proteklih 14 godina. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest