NAJMANJE 10 POSTO SKUPLJI

Bakalar, odojak, purica, jaja i orasi… Blagdanski stol nikad skuplji! Koliko će nas koštati? Donosimo računicu

Odojak, janjetina, purica, bakalar, kolači – nešto više od mjesec dana ostalo je do Božića, a ove godine blagdanski stol, procjenjuju Sindikati bit će najmanje 10 posto skuplji u odnosu na lani

Suhi bakalar kao suho zlato. Na godinu ga uvezemo oko 250 tona.
Norveški smrdljivac danas je delikatesa čija je cijena 54 eura za
kilogram.

“Ja sam ga znala prije par godina i po par tona prodati, a ove
godine ako se prodam 20-30 kilograma, to će biti super”
kaže Milena Vujasinović, prodavačica u zagrebačkoj
ribarnici.

Kupce odbijaju visoke cijene, iako prodavači na ribarnici tvrde
da su u odnosu na lani ostale iste. Tanjurima će, tako, umjesto
bakalara zavladati jeftinija riba.

“Ljudi se sve više odlučuju za drugu ribu – npr. kupuju se srdele
po 4 eura, oslić od 5 do 12 eura, manje orade po 12 eura,
muzgavci koji su jako slični hobotnici, ali su tri puta jeftiniji
– oni su 7 eura, a hobotnica 18 eura” kaže za RTL
Danas Marija Mužanić, prodavačica u zagrebačkoj ribarnici.

Nakon Badnjaka i ribe, glavna zvijezda božićnog ručka bit će
meso. Odojak je najviše poskupio. Prema podacima tržišnog
informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede prosječna
veleprodajna cijena u listopadu iznosila je oko 6 eura za
kilogram, što je gotovo 50 posto više nego u istom mjesecu lani.
To znači da biste za odojak od 15 kilograma u maloprodaji trebali
izdvojiti čak 120 eura!

“Odojak se trenutačno prodaje za 8,90 eura, odnosno 9 eura. Ima
ga dovoljno, uglavnom je iz uvoza. Ljudi ga kupuju, rezerviraju
za Božić jer žele biti sigurni. Njegova cijena lani za kilogram
bila je oko 5 eura” istaknuo je za RTL Danas Ivica Zubec,
vlasnik mesnice u Zagrebu.

“Očekujemo da će doći do daljnjeg rasta cijena odojka radi toga
što odojaka jednostavno neće biti. To će biti tražena roba. Svi
oni koji će ga htjeti imati na stolu, trebat će se solidno za to
“izuti” odnosno dati snažnije izdatke, i on će postati sve
nedostupniji čak i za one koji su ga htjeli imati i ljudi će
tražiti nadomjeske u nekom drugom, jeftinijom mesu”
tvrdi Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih
sindikata.

Da će cijena porasti, smatra i Franjo Horvat, vlasnik
mesnice u Zagrebu. “Ja sam siguran da će cijena odojka do Božića
još narasti. Sigurno ćemo ga plaćati 10 eura po kilogramu. Do
Božića, definitivno poskupljuje.”

Panceta, hamburger, svinjski but bez kostiju – sve ćemo ovih
blagdana plaćati 30 posto više u odnosu na lani.

U odnosu na lani skuplja je i purica, u prosjeku 18 posto.
Trenutačno je na većini polica nema, dolazi kroz tri jedna. Samo
u prosincu posjet ćemo ih gotovo 200 tisuća. “Prošlu godinu
prodavali smo je za 55 kuna, odnosno 7,30 eura. Ove godine cijena
je 65 kuna, odnosno 8,6 eura. Morali smo poskupjeti, sve nam je
otišlo gore – od hrane, preko svega ostaloga. Tako mora biti”
kaže Mirjana Brletić, prodavačica purećeg i pilećeg
mesa u Zagrebu.

Cijena oraha kreće se od 10 do 15 eura za kilogram, a domaća jaja
prodaju se od 3 do 4 eura.

Sindikati procjenjuju da će najjeftinija košarica ovih blagdana u
odnosu na lanjskih 90 eura porasti na 100 eura, srednja sa 160 na
175 eura, a najbogatija koja uključuje bakalar, janjetinu, pršut
i više vrsta kolača tročlanu obitelj mogla bi stajati 380 eura.

“Uvijek se pred blagdane redovno vidi da su cijene usklađene i
dogovorene. Košarica će biti negdje 10-ak posto skuplja, možda bi
prve projekcije pokazale da će biti i više od 10 posto skuplje,
međutim očekujemo da će se kao i svake godine na kraju, pred
blagdan cijene poravnati. Želimo vjerovati da će trgovci, ali i
dobavljači prepoznati potrebu građana da obilježe dostojno
blagdane, i da će biti milostiviji s cijenama” kazao je za RTL
Danas Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest