KULINARSKA MANIFESTACIJA

Novi uspjeh učenika i nastavnika Trgovačko – ugostiteljske škole Karlovac! Na 15. Danima hrvatskog kulinarstva osvojili odlične rezultate

TUŠ Karlovac

Osim sudjelovanja na natjecanjima, učenici i njihovi mentori su sudjelovali na brojnim seminarima, masterclassovima i radionicama

U organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko –
turističke škole Osijek i Hrvatskog kuharskog saveza, a pod
pokroviteljstvom Ministarstva turizma u Gospodarskom centru u
Osijeku su od 20. do 24.11.2023. g. održani 15. Dana hrvatskog
kulinarstva, središnja i najznačajnija nacionalna kulinarska
manifestacija, na kojem je sudjelovala i Trgovačko ugostiteljska
škola Karlovac. 

Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske
struke te hrvatske kulinarske baštine, njeno turističko
vrednovanje, a posebno poticanje kreatora kulinarske ponude na
promoviranje i upotrebu domaćih prehrambenih i poljoprivrednih
proizvoda.

U sklopu ove manifestacije održan je 13. Kamelija kup –
natjecanje učenika iz gastro disciplina (Kuharstvo, Slastičarstvo
i Ugostiteljsko posluživanje). Na natjecanju je sudjelovali
ukupno 115 učenika i mentora iz 23 srednje strukovne škole.

U disciplini Kuharstvo natjecale su se učenice 3.E razreda –
Marina Barić i Lucia Šančić, pripremao i pratio ih je mentor
Zlatko Šušlje. Učenice su imale zadatak pripremiti menu od tri
slijeda u zadanom vremenskom roku od 180 minuta: hladno predjelo
s glavnom namirnicom šaranom, toplo glavno jelo s prilogom uz
glavnu namirnicu svinjski file te desertno jelo uz glavne
namirnice jabuke i suhe šljive. U konkurenciji 15 škola naše su
učenice osvojile 3. mjesto.

U disciplini Slastičarstvo natjecala se Petra Matko, učenica 3.F
razreda, podrška joj je bila  mentorica Irena Žgela. Učenica
je pripremala tortu na temu Slavonska jesen, zadani vremenski rok
bio je 300 min. U konkurenciji 17 škola Petra je zauzela 4.
mjesto.

U disciplini Ugostiteljsko posluživanje natjecao se učenik 3.D
razreda – Hrvoje Babić, uz njega je bila mentorica Zdenka
Tomljanović. Hrvoje se natjecao u tri različita modula. 1. modul:
Posluživanje menu-a i dekantiranje crnog vina, 2. modul:
Sljubljivanje hrane i vina te 3. modul: Barista (priprema i
posluživanje dva espressa i dva cappuccina u vremenskom roku od
10 minuta).

U prvom i drugom modulu Hrvoje je osvojio 3. mjesta dok je u 3.
modulu bio još uspješniji i na kraju osvojio 2. mjesto.

Osim sudjelovanja na natjecanjima, učenici i njihovi mentori su
sudjelovali na brojnim seminarima, masterclassovima i
radionicama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest