REFORMA ZDRAVSTVA

Hoće li država bolje upravljati karlovačkom bolnicom od Karlovačke županije? Najavljeno smanjenje broja kreveta, SDP: Ovo je samo kozmetička promjena

foto KAportal/PIXSELL

Nitko bolnice neće odnijeti u Zagreb, ona ostaje ovdje i pruža usluge građanima, a tu ima pacijenata iz drugih županija i Zagreba, jer su liste čekanja znatno kraće ili ne postoje, rekla je županica.

S prvim danom 2024. godine karlovačkom Općom bolnicom, ali i onom u Ogulinu umjesto Karlovačke županije kao jedinice regionalne samouprave nastavit će upravljati država, odnosno Ministarstvo zdravstva. Kako se dosad upravljalo bolnicama vidljivo je u nagomilanim milijunskim dugovima prema dobavljačima lijekova, ali i odljevu kvalitetnih kadrova. Što će nam donijeti ova smjena upravitelja jučer je postala i tema sjednice Županijske skupštine.

SDP-ova vijećnica Ehlimana Planinac pitala je zašto Karlovačka županija nije sagledala sve opcije i borila se da bolnica ipak ostane pod njezinom upravom.

– Nedefinirani uvjeti prebacivanja upravljačkih prava, veliki dugovi prema veledrogerijama. Realno nismo ni mi bili dobri gospodari, predajemo bolnicu u lošem financijskom i kadrovskom stanju i materijalno devastiranu, kazala je Planinac dodavši ni da se Republika Hrvatska nije pokazala kao dobar gospodar. Kako kaže i KBC-ovi kojima otprije upravlja država imaju ogromne dugove, pa zaključuje da je ovo samo “promjena radi promjene”.

Da problem ne leži u onima tko upravlja bolnicama ustvrdila je županica Martina Furdek-Hajdin.

– Cjelokupno zdravstvo je suočeno s problemima i opće bolnice i klinički bolnički centri kojima je osnivač država. Stvaraju se dugovi i problem ne leži u tome tko upravlja. Međutim reforma je potrebna i to stanje nije normalno. Da bi je se provelo treba imati resurse za upravljanje i to je prijenos na upravljačka prava, a ne vlasništvo. Nitko bolnice neće odnijeti u Zagreb, ona ostaje ovdje i pruža usluge građanima, a tu ima pacijenata iz drugih županija i Zagreba, jer su liste čekanja znatno kraće ili ne postoje, rekla je županica.

Kad se provodi reforma, dodaje, treba imati alate, “kad se donose pravila nemamo autonomno pravo mijenjati cijenu, usluge, cijenu rada i sredstva se dodjeljuju”.

– Govorimo o formi i sadržaju. Dala sam podršku Ministarstvu za provedbu reforme da zdravstveni sustav bude racionalniji, da se sredstva mogu ulagati u kvalitetu. Imamo odljev liječnika i drugog medicinskog osoblja i o tome treba voditi računa, ovako će se upravljanje učinkovitije provoditi, kaže  županica.

Rekla je i da pravu reformu još nismo imali ali i da Karlovačka županija nema sredstva za rad bolnica.

– To su ogromna sredstva i nema izvora da bi to tražili i na takav način je financirali. Ovo stoga smatram dobrim potezom. Pacijeniti će imati samo kvalitetniju uslugu.  
Ponosna sam na rad naših djelatnika u bolnica, zaključila je Furdek-Hajdin. 

Planinac se nadovezala na županicu te rekla da joj je jasno da županica mora podržati svoju političku opciju – HDZ.

– Ovo je kozmetička promjena, a ne ono što će donijeti dobrobit zdravstvenom sustavu. Sjaši Kurta za uzjaše Murta, ništa drugo – kozmetika, kaže Planinac.

Zanimljiv podatak je s govornice Županijske skupštine iznio također SDP-ov vijećnik Srećko Curman. Rekao je da karlovačka bolnica trenutno ima oko 300 kreveta, ali i da se prema projekcijama Ministarstva zdravstva taj kapacitet treba smanjiti za 60-ak bolničkih kreveta. Zanimalo ga je hoće li bolnica biti unaprijeđena ili unazađena, pita: Sad je kategorija 3, hoće li pasti za kategoriju niže? Što znači 60 kreveta manje za karlovačku bolnicu, pitao je Curman ali konkretan odgovor nije dobio. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest