BLAGDANSKI MENI

Blagdani bez odojka na stolu? Kilogram i do 9 eura: ‘Cijene su abnormalne. A to nije kraj, skakat će još!’

Rijetko tko može zamisliti blagdane bez odojka na stolu. No zbog 50% samodostatnosti svinjetinom i afričke svinjske kuge postoje dva problema - manjak odojaka i visoke cijene. Kilogram se lani mogao kupiti za 40-ak kuna, nešto više od 5 eura, a ove godine kilogram košta od 7 do 9 eura, a rastu cijena tu nije kraj

Danas su se na tržnici mogli vidjeti redovi pred zagrebačkim
mesnicama. Mnogi pitaju za odojak, no u ponudi ga baš i nema.
Nije problem da je prerano za prodaju, jer slična će situacija
biti i za tjedan ili dva.

Mesar Josip Babok objašnjava nam kakva je situacija.

“Bit će na knap, ma neće ih uopće biti, ako ih bude cijena će
biti malo paprenija nego što je bila prošle godine. Trenutna
cijena je 8 eura , a za par dana ne znamo kakva će biti”, kaže
mesar Babok.

Građani bi za blagdan rado pojeli komad odojka. Mnogi će platiti
koliko god trebalo jer smatraju da se bez njega ne može, a da se
ionako uglavnom jede samo jednom na godinu.

“Ja ću radije više platiti, al da je pravi odojak, a ne neki
patvoreni u kojem su antibiotici, voda, čujte ni sam ne znam što
sve stvaraju s njime.” kaže nam Zagrepčanin Branimir.
Njegova sugrađanka Mirjana ističe da si neće svi moći priuštiti
odojka:
“Ima onih koji imaju, a ima i nas koji nemamo.”

Neki smatraju da će cijena za 10 dana biti i veća od 10 eura za
kilogram.

“To su cijene koje su apsolutno apsurdne. Ja mislim da bi naši
ljudi, naši sugrađani na tu priču trebali reći nešto vrlo
protestno, a to je da plaćamo najskuplju hranu u Europi. To je
sramota!” ljutito kaže Miro iz Zagreba.

Dobar dio građana zato već ima naviku kupovati izravno s
obiteljskih gospodarstava. No, ni od njih ne stižu dobre vijesti.

Na farmi u okolici Bjelovara, dva i pol tjedna prije Božića nema
odojaka, ostale su samo svinje za tov.

“Odojaka više nema. Za ovu godinu – gotovo. Zadnji odojci su
otišli prije nekih 15-ak dana. Mnogi koji traže pitaju mogu li ih
nekome drugome uputiti, a nažalost ne mogu nikome. ”
kaže Slobodan Lončar, vlasnik OPG-a.

Tvrdi da je žalosno i to što je većina kupaca sa sela, oni koji
su navikli pojesti nešto domaće, a sami više ne uzgajaju. Odojci
su se ovih dana prodavali za 5 eura po kilogramu. Inače, u isto
vrijeme lani cijena se kretala između 3.5 i 4 eura.

“Cijene su abnormalne. Skočile su sada, jako su visoke, a do
Božića i Nove godine ne bi htio predviđati, ali sigurno će ići
još – to je 100%.” kaže Slobodan.

Odojak je tako postao više od luksuza, a sada priznajte, jeste li
ikad pomislili da će vam trebati toliko novca, vještine i sreće
samo da biste imali jedan komad mesa na blagdanskom stolu?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest