NA SNAZI NOVA NAREDBA

Zeleno svjetlo za kolinja u Karlovačkoj županiji! U zonama ograničenja gotovo polovica uzgajivača, većina njih izjasnila se za rekategorizaciju objekata

Robert Anic/PIXSELL

Iz Karlovačke županije kažu da su uvjereni da će veliki dio dosadašnjih uzgajivača nastaviti s proizvodnjom na području naše županije

Od prošle srijede na snazi je nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede. Time je Hrvatska dobila djelomičnu regionalizaciju samo za područje gdje je afrička svinjska kuga utvrđena kod divljih svinja i na tim područjima se svinje po naredbi mogu uz nadzor veterinara klati za vlastite potrebe. 

To pravilo prije svega vrijedi za područje Karlovačke županije. Naime, epidemiološka situacija u Karlovačkoj županiji je cijelo vrijeme nepromijenjena. Evidentiran je jedan slučaj afričke svinjske kuge u divlje svinje u srpnju ove godine, dok u domaćih svinja nije bilo prijava sumnji na zarazu.

Mjere suzbijanja zaraze u Karlovačkoj županiji

Prošlih mjeseci intenzivno su se na području Karlovačke županije provodili popisi objekata na kojima se drže svinje kao i kategorizacija objekata po pitanju biosigurnosnih mjera. 

Na području deset jedinica lokalnih samouprava izvršeno je zoniranje određenih jedinica lokalnih samouprava i naselja, odnosno određene su zone ograničenja I. i II., a do 30.11.2023. bio je krajnji rok za popise objekata, rekategorizacije i klanja svinja na nekategoriziranim objektima i objektima kategorije 0, 1 i 2. 

Dio je to plana suzbijanja širenja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, donesen od strane Europske unije, s obzirom da u polugodišnjem razdoblju država nije uspjela držati stvari pod kontrolom. 

U zonama ograničenja gotovo polovica uzgajivača

Prema podacima koja nam je dostavila Karlovačka županija, u evidenciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, na području županije na dan 31.12.2022. godine registrirano je 1.013 gospodarstava koji posjeduju ukupno 8.193 grla svinja, dok je u zonama ograničenja I i II registrirano sveukupno 429 uzgajivača koji posjeduju 3388 grla svinja.  

Inače, u zoni ograničenja II, u kojima je afrička svinjska kuga utvrđena u divljih svinja, nalazi se općine Rakovica, Cetingrad i Saborsko, dijelovi općina Plaški, Tounj i Vojnić te dijelovi grada Slunja. U zoni ograničenja I, području povećanog rizika u kojem nije utvrđena pojava afričke svinjske kuge, ali se mora uspostaviti u okruženju zone ograničenja II i III, nalaze se dijelovi općina Josipdol, Krnjak, Tounj, Barilović, Vojnić te grada Slunja. 

Kako se sukladno prijašnjoj Naredbi, većina popisanih posjednika izjasnila za rekategorizaciju objekata u kojima drže domaće svinje na III i IV kategoriju, iz Karlovačke županije uvjereni su da će veliki dio dosadašnjih uzgajivača nastaviti s proizvodnjom  na području naše županije.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest