NE SKYWALKU U OGULINU

Ipak ništa od staklenog mosta koji bi premošćivao Đulin ponor? Nije dobio suglasnost Ministarstva kulture, u Gradu traže “alternativno rješenje”

Projekt obuhvaća uređenje šetnice u kanjonu, obnovu starih mlinskih staza, ZipBike iznad kanjona, izgradnju multifunkcionalnog paviljona s audiovizualnom opremom i čišćenje kanjona i korita rijeke, pojasnili su u ogulinskoj gradskoj upravi.

KAportal je već pisao o ambicioznom planu ogulinskih gradskih vlasti kako unaprijediti turističku ponudu grada podno Kleka, no kako stvari stoje ipak, barem zasad, neće biti ništa od staklenog pješačkog mosta preko prirodnog fenomena u centru – Đulinog ponora.

Kako doznajemo iz Grada, Ministarstvo kulture nije dalo suglasnost za izdavanje građevinske dozvole uz obrazloženje da most narušava prirodnu baštinu grada. 

– U tijeku je iznalaženja alternativnog tehničkog rješenja koje bi zadovoljilo uvjete Ministarstva kulture, kažu nam u gradu očito nezadovoljni što je njihov projekt “skywalka” kakav bi zasigurno svima oduzimao dah dobio crveno svjetlo s višeinstance. No projekt je puno opsežniji i obuhvaća puno toga.

– Grad Ogulin obnavlja stare staze u kanjonu rijeke Dobre koje vode do rijeke i do mlinova koji su se nalazili na rijeci Dobri kojih je u povijesti u kanjonu bilo sedam, a većina ih je i danas vidljiva. Radi se o projektu koji ima za cilj valorizirati prirodnu baštinu kanjona Dobre, koji je jedan od najljepših i najzanimljivijih prirodnih fenomena u Ogulinu. Kanjon rijeke Dobre je dubok i uzak prolaz u centru Ogulina kroz koji teče rijeka Dobra, a ispod njega se nalazi ogromni podzemni špiljski sustav koji je povezan s Đulinim ponorom, mjestom gdje rijeka Dobra nestaje u zemlji, pojasnili su u Gradu Ogulinu.

Za mlinske staze i multifunkcionalni paviljon je izrađena projektna dokumentacija i ishođena je pravomoćna građevinska dozvola. Za ZipBike je izrađena tehnička dokumentaciju i podnesen je zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.

– Projekt obuhvaća uređenje šetnice u kanjonu, obnovu starih mlinskih staza, ZipBike iznad kanjona, izgradnju multifunkcionalnog paviljona s audiovizualnom opremom i čišćenje kanjona i korita rijeke. Projekt će provoditi Grad Ogulin s partnerima Karlovačkom županijom, Hrvatskim vodama, Hrvatskom elektroprivredom, Turističkom zajednicom Ogulin i Hrvatskom gorskom službom spašavanja, a prijavljen je na natječaj Ministarstva turizma i sporta pod nazivom “Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti”, naveli su iz ogulinske gradske uprave na naš upit.

Procijenjena vrijednost projekta je čak 7,2 milijuna eura. U tijeku je, dodaju u Gradu, tehnička provjera prijave i nestrpljivo iščekuju rezultate.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović nam je rekao da je namjera projektom Valorizacija kanjona Dobre aktivirati veliki potencijal koji grad Ogulin ima, a koji je do sada bio u potpunosti neiskorišten.

– Radi se o prekrasnom kanjonu rijeke Dobre u centru grada. Nekada su u ovaj kanjon mještani svakodnevno ulazili da bi napojili stoku, vodu su od tuda donosili za potrebe kućanstava, u njemu je bilo sedam mlinova u kojima se mljelo žito, tu su se mještani kupali i družili. Naš cilj je urediti postojeće zarasle stare staze koje su vodile u kanjon i omogućiti građanima Ogulina i turistima da ponovno posjećuju kanjon, rekao je Domitrović za KAportal. 

Kako je dodao, siguran je da će provedba ovog projekta ogulinskom turizmu dati veliki zamah, što će donijeti koristi i cijeloj Karlovačkoj županiji kao i Republici Hrvatskoj. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest