PREGLED GODINE

Karlovac u 2023. (2/2): Ljeto puno događanja i nezapamćenih oluja, jesen puna radova, uspjeha, ali i tragedija

Sve je veći broj turista, čemu su sigurno doprinijele i promotivne aktivnosti - čak su tri turistička filma dobila nagrade na raznim festivalima.

Ljeto je već tradicionalno bilo obilježeno zaista obiljem događanja i to u pravilu vrlo kvalitetnih i privlačnih. Živi u ljetnim mjesecima Karlovac kao daleko veći grad, a uvijek se nadamo da će se barem dio toga preliti i u ostale mjesece, iako se mora priznati da i u njima ima određenih pomaka. Ovo ljeto, nažalost, bilo je obilježeno i nezapamćeno brojnim velikim olujama, koje su donijele i ogromne štete, iako smo u konačnom zbroju prošli ipak nešto bolje nego neki drugi dijelovi Hrvatske. 

Nastavili su se brojni radovi, a neki vrlo vrijedni (turanjska obilaznica, Edison) su i dovršeni. Nažalost, što izravno a što neizravno bilo je i tragedija vezanih ponegdje uz radove, a ponegdje uz još nezapočete a potrebne radove – srećom bez smrtnih ishoda.

Turističke brojke su sve bolje, a tome je zasigurno doprinijela i uspješna promocija – čak su tri karlovačka turistička filma nagrađena u ovoj godini na raznim festivalima, a s nizom nagrada u drugoj su polovici godine nastavili i kazalištarci.

SRPANJ

1. Međunarodni festival folklora i prateća manifestacija “Okusi svijeta” opet oduševili Karlovčane – uživalo se na koncertima u Šancu i dobroj klopi na promenadi.

9. Malo oluje pa malo toplinski valovi – temperatura prelazi i 40 stupnjeva celzijusa!

11. Milivoj Juras novi je ravnatelj Zorin doma – tako je završena “trakavica” koja se vukla mjesecima uz niz neuspješnih natječaja.

12. Novo žestoko ljetno nevrijeme, velike štete po gradu nakon orkanskog vjetra.
– Ivan Orlović, Marijan Kranjčec i Filip Čurčija iz HS Produkta nagrađeni za inovaciju godine – Dimenzijsku mjernu stanicu

13. Na Dan grada 444 para zaplesala u čast 444. rođendana grada – dobru zabavu pokvarila još jedna jaka ljetna oluja odmah nakon početka koncerta Jelene Rozge.
– Službeno otvorena turanjska obilaznica.

19. Nezapamćeno olujno ljeto – još jedna oluja poharala grad, još više okolicu.

21. Međunarodni etno jazz festival na Starom gradu Dubovcu, Riječno kino na obalama rijeka… nastavlja se vrlo zabavno i sadržajno ljeto.

27. Peđi Gvozdiću za monokomediju “Pračovjek” nagrada za najboljeg glumca na 16. Glumištu pod murvom u Skradinu.

31. Zoran Cicvara iz karlovačkog KBK Tigar na svečanosti u Splitu primljen u Međunarodnu kuću slavnih borilačkih vještina.

KOLOVOZ

1. Počeli radovi i na obnovi koranskog mosta – kao i ostali dugo su očekivani i potrebni, ali goleme gužve podosta će mučiti Karlovčane narednih mjeseci.

5. Pogodite što!? Naravno, još jedno veliko ljetno nevrijeme i nove štete!

12. Bejzbolaši Olimpije nakon niza odgoda i prekida zbog nevremena dovršili finalnu seriju protiv Vindije i 19. put postali prvaci Hrvatske!

14. Zamalo velika tragedija na Korzu! S kuće se odlomio komad fasade i srećom samo lakše ozlijedio dijete.

25. Karlovac i Karlovačka građanska garda domaćini Europskog susreta povijesnih vojnih postrojbi.

26. Petodnevni 36. “Dani piva” opet zaslužuju dvojaku ocjenu – vrlo dobar i odlično posjećen glazbeni festival, ali gdje je tu pivo?
– Opet toplinski val! Karlovac najtopliji u državi sa 37 u hladu!

27. Vrhunska svjetska 3×3 košarka u Šancu – legendarno igralište opet ispunjenih tribina, a slavljenik jedna od najboljih momčadi na svijetu, beogradski Partizan.

29. Opet veliko grmljavinsko nevrijeme i oluja.

RUJAN

1. Veliki migrantski val – policija sve do kraja godine gotovo svakodnevno hvata krijumčare ljudi, nedaleko Karlovca gradi se migrantski kamp.

7. “Bablje ljeto” – u Karlovcu 32 stupnja u hladu.

13. Najljepša vijest godine! Otvoreno obnovljeno kino Edison uz početak međunarodnog Four River Film Festivala.
– videosnimke stravičnog mučenja konja na Orlovcu uznemirile javnost.

14. Dodijeljene “Zlatne kune” – najuspješnije veliko poduzeće je PPK, srednje ozaljski Petkrov, a malo karlovački Dotatus.

20. Eksplozija u centru grada! Uslijed radova eksplodirao plin, teško ozlijeđen jedan radnik.

23. Mali demografski plusić – umrlih puno više nego rođenih, i dalje gubimo stanovništvo migracijama u inozemstvo, ali u unutarnjim migracijama u Karlovac doselilo više ljudi nego što ih je odselilo u druge dijelove Hrvatske.
– Svjetska četveronožna dlakava elita u Karlovcu na WCF Svjetskom izboru za najljepšu mačku.

30. Održana 2. gitarijada RocKA uz velik odaziv bendova iz cijele Hrvatske, jedina je tog tipa u Hrvatskoj.
– Nakon mačaka stigli i psi – na Vunskom polju održava se međunarodna izložba pasa CACIB 4 River.

LISTOPAD

1. I dalje vrlo neobično toplo vrijeme, na Korani još uvijek ima kupača. Potrajat će tako sve do druge polovice mjeseca!

2. Zgrada na Luščiću prva u Karlovcu dobija panoramski lift.

6. Destinacijski video Karlovca dobio još jedno lijepo priznanje na Krku – prvo mjesto u kategoriji “prikaz destinacije kroz godinu”.

11. Hrvatske rukometašice u ŠSD Mladost lakom pobjedom započele kvalifikacije za EP: Hrvatska – Grčka 32:22!
– Karlovački bejzbolaši očekivano osvojili i Hrvatski kup.

13. Zvoni na uzbunu u Domu zdravlja Karlovac. Nedostaje čak sedam timova obiteljske medicine!

14. Jesenska edicija međunarodnog Karlovac Dance Festivala – dolaze vrhunski plesači iz Portugala, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

15. Na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023 karlovačkim inovatorima tri zlatna odličja i dvije bronce u kategoriji mladih inovatora.
– Spot za pjesmu “Pet je kumi” karlovačko-samoborskih Singrlica nagrađen kao najbolji spot na International Sound & FIlm Music festivalu.

25. Predsjednik Zoran Milanović uručio Alfredu Krupi državno odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi.

STUDENI

3. Nova kazališna premijera glumačko-lutkarske predstave “Potraga za frankopanskim blagom”

5. Policija pod rotirkama hvatala krijumčare u Karlovcu – oba vozača su uhićena, izvršena i pretraga terena za odbjeglim migrantima.

6. Poveća rupa otvorila se na livadi u Grabriku! Mjesto ograđeno, šetači pasa strahuju da bi mogle nastati nove: Ne vidi joj se dno!

9. Mladi hrvatski nogometaši na turniru u Karlovcu izborili nastavak kvalifikacija za EP lakim pobjedama protiv Farskih Otoka i Kosova, unatoč visokom porazu od Engleske.

13. Karlovačka vokalna skupina Vuge osvojila zlatnu plaketu na državnoj smotri malih vokalnih sastava.

14. Lijepo priznanje! Karlovačka Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić treća u državi između čak 1798 knjižnica svih kategorija.

15. Povijesni europski nastup karlovačkih odbojkašica pred punom dvoranom – unatoč sjajnoj atmosferi ipak tijesan poraz 2:3 od Gacko RD Swissliona.

20. TZ grada Karlovca na Međunarodnom festivalu turističkog filma osvojila posebno priznanje za video o Ivanjskom krijesu.

28. Baletnom studiju Zorin doma nagrada za najbolju koreografiju na 34. Susretu hrvatskih plesnih ansambala.

30. Završen 1. karlovački Festival magle! Otvorena izložba najboljih fotografija, a pobjednik je Matej Mihalić.

PROSINAC

4. Nagrada “Baščovjek” za humanističke vrijednosti u kazalištu Peđi Gvozdiću i Petri Cicvarić!
– Izabrani Najdoktori 2023. – među onima koje su odabrali sami pacijenti je i šestero karlovačkih liječnika.

8. Izgorio automobil pravnice Inkasatora, koja je prije toga dobivala i prijetnje.
– Velik sportski uspjeh za kraj godine, Oscar Kovačić osvojio broncu na Europskom taekwondo prvenstvu.

14. Veliko priznanje: Karlovačkom profesoru Đuri “Đuki” Batiniću Nagrada za životno djelo Hrvatskog školskog sportskog saveza. Branka Knežević dobila godišnju nagradu za rad.

15. Počeli “Advent u Karlovcu” i Božićni obrtnički sajam – prvih dana velike gužve i dobro raspoloženje, kasnije i puno prigovora, prvenstveno zbog cijena.

20. Karlovčanin Matija Cindrić proglašen najboljim hrvatskim pištoljašem godine.

21. Nakon dovršene konstrukcijske, potpisani ugovori za cjelovitu obnovu Hrvatskog doma, Mihalićeve kuće na Gazi i male zgrade gradske uprave. 

27. Prirodoslovna škola Karlovac dobila moderni plastenik za hidroponoski uzgoj povrća.

31. Kao i Božić, tako i Novu godinu čekamo u neobično toplim, gotovo proljetnim uvjetima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest