SOKOLARSKI SUSRET

Za kraj godine održano i tradicionalno druženje hrvatskih sokolara – za ovu imaju velike planove pod okriljem UNESCO-a

Za kraj 2023. godine u organizaciji člana najvećeg i najaktivnijeg nacionalnog kluba sokolara, Hrvatskog sokolarskog kluba, Roberta Stepančića, organiziran je sokolarski susret u suradnji s Lovačkim društvom “Jarebica” iz Mraclina kako bi se nastavila njegovati UNESCO baština hrvatskog sokolarstva. Ovo je bio tradicionalni deveti po redu sokolarski susret, koji se bez prekida, pa čak i u doba pandemije COVID-a uz tada propisane mjere, održava u Mraclinu te slovi kao jedan od najdražih za sve iskusne i strastvene sokolare. Razlog tome je obilje vrhunski prirodno uzgojene fazanske divljači i zečeva što je rezultat izvrsnog gospodarenja ekipe lovačkog društva iz Mraclina. Na sokolarskom susretu je i ovoga puta sudjelovalo desetak sokolara koji su pronašli četrdesetak kljunova fazanske divljači i desetak zečeva te su preko dvadeset puta pustili svoje sokolarske ptice da love. Konačni rezultat čitavog dana sokolarskog lova u kojem je pređeno preko 15 kilometara po terenu bio je jedan ulovljeni zec. 

Kao i do sada, sokolarstvo se je ponovno pokazalo kao okolišno prihvatljiv način lova kojeg je u svojoj posljednjoj knjizi iz 2022. godine uvaženi stručnjak koji nosi titulu OBE za doprinos Svjetskom sokolarstvu, dr. Nick Fox, s pravom imenovao “green field sport” jer nema apsolutno nikakvog negativnog utjecaja na divljač, stanište i okolinu.

Također, za hrvatsko sokolarstvo je na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 28.12. 2023. godine napravljen još jedan ogroman pozitivan korak te je prihvaćen i Prijedlog akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u 2023. za 2024. godinu i više se neće plaćati polaganje sokolarskog ispita koji se polaže pri Ministarstvu poljoprivrede u Upravi za lovstvo.

To je već druga mjera rasterećenja koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za lovstvo za hrvatske sokolare, jer je već ranije ukinuto plaćanje kod izdavanja sokolarske iskaznice nakon polaganja sokolarskog ispita. Na ovaj način se konkretno i jasno pomaže mjerama zaštite hrvatskog sokolarstva u skladu s propisanim Stupovima očuvanja u UNESCO obrascu na nacionalnoj razini.

Inače, treba podsjetiti kako je upravo Hrvatski sokolarski klub koji je osnovan u Karlovcu odradio kompletnu pripremu i prijavu za UNESCO listu.

Za kraj treba napomenuti da su za 2024. godinu zacrtane brojne aktivnosti, kojima bi se trebalo pokazati kako hrvatsko sokolarstvo kao UNESCO-ova nematerijalna svjetska kulturna baština čovječanstva može pomoći u razvoju ruralnih prostora i staviti u funkciju turizma višestoljetne objekte koji trenutno nemaju funkcije.
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest